Таванът на директните плащания за фермерите от 300 000 евро няма да се пипа, но ще има промени по схемата до 1250 евро за подпомагане на дребните фермери, обработващи по 5 дка земя. По част от схемите за директните плащания ще има допълнителни корекции, нищо че документите вече са изпратени за съгласуване в Европейската комисия, съобщи министърът на земеделието Васил Грудев при представянето на екипа си. По думите му промени ще има и при схемата за обвързана подкрепа.

На практика служебният кабинет ще пипа правилата на двете схеми, лансирани от ДПС, които трябваше да защитят дребните фермери и пренебрегнатите производители през изминалия програмен период като овощари, зеленчукопроизводители, пчелари и животновъди. Лидерът на ДПС Лютви Местан в началото на годината обяви, че новият подход ще доведе до революция в селското стопанство. Очевидно обаче сега тя няма да се случи.

Правителството на Пламен Орешарски изпрати концепцията за директните плащания по общата селскостопанска политика (ОСП) в Брюксел в последния ден на срока – 31 юли. Тя предвижда само активните земеделци да получават субсидия до 1250 евро годишно, а за големите фермери се въведе таван от 300 хил. евро за помощите от ЕС.

Директните плащания ще стават по нов модел от 2015 г., като в следващите пет години за българските фермери са отпуснати 5.3 млрд. евро, което е средно по 750 млн. евро годишно. В момента 80 хил. земеделски стопани получават подпомагане. Техният брой се предвижда да се увеличи, защото прагът от 10 декара обработваема земя ще падне на 5 декара, независимо какви култури се отглеждат. Това са 67 хил. нови потенциални получатели на евросубсидии, сочат данните на земеделското министерство.

Без селската революция

Революция в подпомагането на фермерите няма да има, стана ясно от обясненията на служебният земеделски министър. Грудев заяви, че схемата е добра, но информацията за нея е представена некоректно и подвеждащо.

Невъзможно е всички земеделски стопани, обработващи 5 дка, да получат по 1250 евро подпомагане годишно, защото чисто математически няма как да стане, каза Грудев.

По схемата за подпомагане на дребните стопанства годишно ще се разпределят 10% от евросубсидията за единица площ, което е около 75 млн. евро годишно. В момента 45 хил. дребни фермери обработва 5 дка, а още 67 хил. – 10 дка земя. Това означава, че потенциалните получатели са 112 хил. земеделци. Разделете тези две числа и ще получите каква е реалната помощ, препоръча Грудев на журналистите.

Това означава, че средно по 670 евро годишно ще могат да получат дребните фермери при условие, че всички предпочетат такова подпомагане. Малко вероятно е обаче всички да го заявят, защото кабинетът “Орешарски” въведе като задължително изискване само “активните фермери” да имат право на такова подпомагане. Според даденото определение активният фермер трябва да обработва най-малко половината от декларираната от него земеделска площ, а една трета от доходите му да идват от селско стопанство. Освен това активният фермер задължително трябва да се регистрира като земеделски производител.

Това означава, че земеделските стопани, които в момента получават подпомагане на единица площ, няма да могат да се възползват от новата схема, освен ако не се регистрират като земеделски производители.

Грудев не уточни дали ще има промени в определението за “активен фермер”, което е от изключителна важност за право да се получава помощта.

Промени ще има и при обвързаната подкрепа

Промени ще има и в индикативните схеми за обвързаното с производството подпомагане, каза Грудев, без да обясни какви ще са те.

Обвързаното с производството подпомагане е отделен ресурс от пакета на директните плащания, който се използва за насърчаване на чувствителни сектори в земеделието като овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство.

Кабинетът “Орешарски” беше заложил 13% от общия ресурс, което е около 98 млн. евро годишно, да отиват за обвързаната подкрепа на фермерите. От тях 60% бяха предвидени за животновъдите, а останалите 40% за производителите на плодове и зеленчуци, което предизвика скандал и взаимни обвинения между браншовите организации на последното заседание на парламентарната комисия по земеделие.

Най-вероятно служебният кабинет ще промени бюджетите за отделните сектори по обвързаната подкрепа. Спорен е и моментът дали да се плаща на декар или на произведена продукция.

Наредбите за директните плащания – до края на мандата на правителството

Какви други промени ще има по директните плащания ще стане ясно с изготвянето на нормативните актове. Амбицията ми е наредбите да са готови до края на мандата на служебното правителство, каза Грудев.

Наредбите трябваше да са готови до 30 юли, но кабинетът на Орешарски така и не започна работа по тях. Нормативните документи задължително трябва да бъдат одобрени до края на годината, включително и от Брюксел, за да може през 2015 г. да се случи плащането на фермерите по новия модел.

До края на годината трябва да са готови и институциите, които ще изпълняват прилагането на новите схеми по директните плащания и новата Програма за развитие на селските райони. Работата по тях също не е започнала, но бе посочена като задача на служебния агроминистър.

Спасителна мисия за 1.2 млрд. евро по селската програма

Служебното правителство ще проведе и спасителна мисия за 1.2 млрд. евро плащания по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В противен случай рискуваме страната да загуби тези пари и те да бъдат извадени от бюджета., стана ясно от думите на Грудев.

До края на годината трябва да бъдат разплатени 337 млн. евро по правилото n+2, каза той. Бюджетът за усвояване през тази година е 398 млн. евро по ПРСР, като до момента са разплатени едва 61 млн. евро.

Отделно трябва да се реши проблемът с липсата на сертифициращ орган за плащанията по общата селскостопанска политика. В момента под въпрос са плащания за над 1.65 млрд. лв. (842 млн. евро), направени в периода от 30 октомври 2013 до 30 октомври 2014 г.

България е без сертифициращ орган по ПРСР от 16 октомври 2013 г. В същото време Министерството на земеделието и храните се опитва да избере такъв чрез обществена поръчка от май 2013 г. До момента два търга са провалени, като в момента в ход е трета обществена поръчка. Европейската комисия е изпратила до момента пет писма по този проблем. За нея е неразбираемо как повече от година страната не може да избере сертифициращ орган. Това, което съм успял да извоювам, е отсрочка да имаме сертифициращ орган до 30 януари 2015 г., каза Грудев.

Селските проекти на диванчето – абсолютно безобразие

Служебният земеделски министър даде да се разбере, че е недоволен от работата на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Той нарече “абсолютно безобразие” престоялите повече от година проекти по селската програма на диванчето в кабинета на бившия шеф Мирослав Николов.

Васил Грудев отказа да съобщи ще сменя ли шефовете във фонд “Земеделие”. Той каза многозначително, че това не му е приоритет в момента.