Проверките за съмнително финансиране и данъчни престъпления срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и новия политик Николай Бареков са пред финал. Това стана ясно в четвъртък от думите на главния прокурор Сотир Цацаров. Той коментира пред журналисти проведения преди ден разпит на част от ръководството на Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто шеф и собственик Цветан Василев фигурира заедно с Пеевски и Бареков в сигнала на “Протестна мрежа” за “организирана престъпна група” между тримата.

 

Главният прокурор не ги назова по име, говорейки за “първото, второто и третото лице”.

 

Отговорите на Цацаров предизвикаха острата реакция на КТБ, която обвини прокуратура, че участва в незаконна кампания по уронване на имиджа й.

 

Причината за възмущението на ръководството на банката бе следното изявление на Цацаров: “Проверката на едното лице е на фаза разпит (тук медиите разпознаха Цветан Василев), проверката за второто лице (Делян Пеевски) е почти пред финализиране на данъчните проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице (Николай Бареков)”, информира главният прокурор с уточнението, че срещу третото лице има и друг сигнал, по който се работи. Той е свързан с изборите и съмненията за финансиране на неговата формация.

 

“Аз го казах и преди: моля, имайте предвид, че в дейността сме зависими от други институции – това са Националната агенция по приходите, с която действията са повече от добри и на второ място БНБ”, каза Цацаров.

 

Василев ще бъде разпитан след завръщането му в България

 

Неофициално от прокуратурата допълниха в четвъртък, че вече са разпитани 12 души от Корпоративна търговска банка без мажоритарния й собственик Цветан Василев. Причината е, че той е в чужбина, но ще бъде разпитан веднага, след като се върне. Показания пред следовател са дали не само членовете на ръководството на КТБ, но и други служители, например архиварите, служители, разрешавали кредити и други.

 

Проверката срещу тримата започна в края на февруари по сигнал на “Протестна мрежа” за съмнително финансиране и данъчни престъпления. Случайно или не съобщението на прокуратурата за извършените разпитите в КТБ съвпадна с политическия трус по върховете на държавата и информациите за разрив в отношенията на Делян Пеевски с Цветан Василев.

 

“По трите лица, по които има проверка, ще имате информация, когато проверката приключи. Проверката по отношение на едното лице е напреднала доста”, каза Цацаров, без да назове Цветан Василев. Той допълни, че няма да говори за резултати, преди проверката да приключи.

 

КТБ обвини прокуратурата

 

По-късно КТБ излезе с две съобщения. С първото увери, че служителите й сътрудничат на прокуратурата като свидетели. След няколко часа излезе и второто, в което прокуратурата е директно обвинена в провеждане на противозаконна публична кампания.

 

“КТБ не намира за нормално и обществено отговорно органите на досъдебното производство в лицето на прокуратурата и следствения отдел на Софийска градска прокуратура да отчитат ежечасно, публично и в детайли рутинната си работата си по една обичайна предварителна проверка”, се казва в позицията на банката.

 

КТБ уточнява, че няма масови призовавания и разпити на служители на банката, както пише в “някои медии”. В позицията се отбелязва, че прокуратурата не е предприела процесуални мерки срещу служители или мениджъри на банката, а в техните призовки не пише нищо за проверки по сигнала на “Протестна мрежа”.

 

“При тези обстоятелства възниква обоснованото съмнение дали органите на досъдебното производство не се използват за участие в една абсурдна и противозаконна кампания за уронване на престижа и търговския имидж на една от най-големите и стабилни български банки”, се казва още в позицията на КТБ.

 

Банката определено има натрупан опит в изготвянето на подобни писма, но досега обвиненията и предупрежденията със съдебна разправа бяха само срещу медии и журналисти, които свързват името на Цветан Василев с медиите на Делян Пеевски. Преди няколко месеца КТБ дори пробва безуспешно да потърси “индулгенции” от Еврокомисията и различни евроинституции за това, че в една публикация КТБ е наречена “кредитор” на Делян Пеевски.

 

Близо половин година продължава проверката срещу президента

 

Междувременно продължаващата вече половин година данъчна проверка на президента Росен Плевнелиев е удължена и не е ясно кога ще приключи, съобщиха от Националната агенция по приходите пред Mediapool.

 

В началото на януари Росен Плевнелиев поиска от приходната администрация да му извърши цялостна данъчна ревизия, след като НАП предприе серия проверки срещу семейството му.

 

Властите се задействаха ударно да проверяват държавния глава заради всевъзможни сигнали, с които ги засипваше Николай Бареков в качеството си на водещ в считаната за близка до Цветан Василев ТВ7, а след това и като политик. В кампанията срещу президента се включиха активно всички медии, контролирани тогава официално от Делян Пеевски и Ирена Кръстева, като самият Пеевски се закани да “не остави нищо скрито-покрито” за президента Плевнелиев и кръга “Капитал”.

 

Така данъчните се активизираха да проверяват и Иво Прокопиев, съиздател на “Икономедия”, чиито медии си навлякоха гнева на Пеевски, Василев и компания заради разследвания, свързани с техния бизнес.

 

От НАП уточниха пред Mediapool, че срокът за приключване на проверките на Плевнелиев и Прокопиев е удължен заради поискани данни от чужди данъчни власти, които не се знае кога ще пристигнат.

 

Държавният глава обяви през януари, че всеки български гражданин може да бъде проверен, но се усъмни в мотивите за интереса на НАП към него. Той призова данъчните да се фокусират “върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество”.

 

Междувременно на мушката на данъчните попаднаха още лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов. До момента няма официална информация да е приключила някоя от тези проверки.

Сравнително бързо и без констатации за нарушения завърши данъчната ревизия на Българския хелзинкски комитет (БХК), образувана след като през октомври м.г. ВМРО-БНД обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”.

 

Впоследствие ВМРО влезе в коалицията на Бареков “България без цензура”, а Джамбазки вече е евродепутат.

 

Критики към безпристрастността на работата на НАП имаше и при правителството на ГЕРБ. Тогава агенцията демонстрираше показни акции с облитания с хеликоптер на богати имоти, но без последици за собствениците им. Следваха обещания да бъдат разкрити сметки в чужбина на лица, които са укривали данъци, но и от тях нищо не излезе. В крайна сметка директорът на НАП по времето на ГЕРБ Красимир Стефанов бе сложен в листата на партията и избран за депутат, след което обаче напусна парламентарната група на ГЕРБ и стана част от “България без цензура” на Николай Бареков.