Около компромисния вариант отпадъци от старо желязо, пластмаса, хартия и други да може да се предават от физически лиза срещу заплащане на всички площадки за вторични суровини до края на 2015 г., се обединиха на среща във вторник министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов и представители на бизнеса със скрап. По-късно идеята бе обсъдена и и с парламентарно представените партии и е насрочено за сряда заседание на парламентарната комисия по околна среда, на което да се обсъди предложената поправка в Закона за управление на отпадъците.

В същото време втори ден търговците на отпадъци протестират срещу влязлата в сила от 13 юли 2014 г. забрана за продажба на скрап от гражданите и задължението им да предават безвъзмездно своите отпадъци на общински площадки, каквито обаче няма нито изградени в нито една община. Рециклиращи фирми блокираха отново граничния пункт “Капитан Андреево” и създадоха неудобство на пътници и тирове, които бяха пренасочени към ГКПП- Лесово и Малко Търново. В ранния следобед блокадата беше вдигната.

До това положение се стигна след като през 2012 г. управляващите от ГЕРБ наложиха ограничението граждани да продават отпадъци с цел да спрат кражбите на телекомуникационни кабели, релси, електрическа мрежа  и капаци от шахти. Това обаче застрашаваше да постигне обратен ефект, а Конституционният съд обяви, за незаконно въвеждането на изискването за безвъзмездно предаване на отпадъците от гражданите на общинските площадки. Все още обаче не е излязло самото решение на съда с мотивите към него, тъй като трябва да се разгледат оспорвания и на други текстове от Закона за управление на отпадъците, а и рециклиращите организации се притесняват от възможни законови поправки, които да регламентират продажбата на вторични суровини да става само на общински площадки, което ще удари бизнеса им и ще наруши конкуренцията.

Затова от Българската асоциация по рециклиране настоява за законовите поправки и удължаването на срока за забраната на продажбата на отпадъци до края на 2015 г. Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов коментира пред журналисти след среща с бранша, че ако не се одобрят бързо законовите поправки, би имало екологични, общински, социални проблеми и предизвикателство с контролните функции на екоминистерството.

От ГЕРБ сега казаха, че ще подкрепят поправките, удължаващи влизащото в села тяхно ограничение.

Представителите на бизнеса отново отбелязаха, че 500 хиляди души се изхранват със събиране на скрап, а 14 хиляди души работят в сектора, което ще създаде голям социален проблем, ако фирмите спрат работа. Призоваваме всички парламентарни групи за бързи решения, така че бизнесът да работи спокойно, каза Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Той посочи, че са блокирани ГКПП Капитан Андреево и Калотина от протестиращи фирми. По думите му при липса на промяна, се очаква много от фирмите да минат в “сивия” сектор.