Депутатите отложиха прегласуването на ветото на закона за МВР до вторник следващата седмица, когато председатели на ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да се разберат каква да бъде програмата на парламента до разпускането му за предсрочните парламентарни избори. Преди това решение обаче депутатите бяха решили да продължат с ветото, което предизвика и скандал в пленарна зала, а по-късно политически обвинение в кулоарите на парламента.

Първи предложение за променя в дневния ред на пленарното заседание направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че вчера на консултативния съвет по национална сигурност е било договорено партиите да определят парламентарните приоритетни задачи.

Борисов обясни, че с останалите политически са се договорили във вторник в парламента да определят 10-15 закона, по  които депутатите да работят в следващите седмици. Предложението обаче беше отхвърлено и това събуди гнева на Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви в кулоарите на парламента война на управляващото мнозинство.

„Вчера Станишев, Местан и Сидеров не само се подписаха, не само приеха, те редактираха целия този текст, заедно с Михаил Миков, в който във т.2 ясно е казано – да се определят приоритети на парламента и на изпълнителната власт. Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети седмицата след консултациите, кои закони могат да подписват и какво не. Сега го скъсвам това и цялата толерантност, която вчера проявих, от тук нататък война. Щом искат така, така ще бъде. Те не заслужават толерантност. Реваншизъм до дупка сега”, заяви Борисов.

„Защото те сега, с приемането на закона за МВР, първо нямат 160 млн. разписани в бюджета, те ги нямат парите, ще влязат следващата година. Това означава без конкурс да назначат всичко, едно провалено министерство. Вчера Сидеров го каза на Консултативния съвет – депутатите на „Атака” и депутатите на БСП оспорват купуването на гласове, оспорват изборите, така не се е справило МВР. Та искат на тези хора да дадат сега да назначат всички”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Малко след Борисов в кулоарите на парламента говори и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че ситуацията излишно се драматизира. „Излишно се драматизира ситуацията. Вчера на КСНС не беше поставен въпросът за този закон. Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която аз бих могъл да участвам. Съгласието за диалог не може да бъде моментно просветление. Това е естествено постоянно състояние на политиката според нас. Нас в такава игра ни няма. Нас ни има само в съгласието и в диалога в името на публичния интерес”, обясни Местан.

Междувременно по предложение на социалиста Янаки Стоилов парламентът отложи разглеждането на Закона за Министерството на вътрешните работи. Стоилов заяви, че когато се стигне и до точката с промените в Наказателния кодекс, от БСП ще направят същото предложение за отлагане. От Атака пък обвиниха социалистите в „пазарлъци”.

От БСП не са излезли към този момент с официална позиция по обявената от Борисов политическа война.