Въвеждане на социална такса върху оборота от произведения ток и насочване на средствата от нея към подпомагане на енергийно бедните българи.

Това предлагат от КНСБ като мярка за промяна в енергийния сектор.

Синдикатът представи общата си позиция с Браншовата камара на енергетиците, в която се настоява за пълно премахване на преференциите за производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници и еднократен финансов одит на всички дружества в енергийния сектор.

От КНСБ посочиха още, че липсва последователност в енергийната политика на сегашните управляващи и дадоха за пример липсващата енергийна стратегия.

От КНСБ и браншовата камара предлагат 8 мерки за промени в енергийния сектор.

Сред тях е въвеждане на понятието „енергийна бедност”, което да е свързано с доходите и с размера на потребителската кошница у нас. Енергийно бедните българи да получават подпомагане не само за сметка на държавата, но и на оборота, изкарван от производството на ток, предвижда това предложение. В него обаче не се посочва колко процента трябва да бъде таксата.

„Ние предлагаме нов модел, по който да се образува цената на електроенергията, и ДКЕВР да се съобразява с него, разбира се, както и начин, по който да бъде поеман от домакинствата. В момента имаме едни около 300 000 лица и случаи, които получават едни нищо не значещи пари и затова се харчат 80 млн. лв. Т.е. всеки е недоволен в тази ситуация”, обясни Пламен Димитров.

В позицията се настоява за осигуряване на средства, с които да се компенсират задълженията на НЕК.

От КНСБ посочиха, че очакваната загуба на Електроенергийния системен оператор за тази година е 80 милиона лева.