Назначенията, които прави сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ – те отговарят само на критерия “лоялност към партийните ръководства и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност”. Това каза на пресконференция в Плевен Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ.

При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“, подчерта той.

Петков даде пример с Жанет Жикова, която изпълнява длъжностите на началник на политическия кабинет и на парламентарен секретар на Министерството на регионалното развитие.

“Новоизбраните в Комисията за защита на личните данни категорично не отговарят на ценза, изрично заложен в закона“, каза Румен Петков и даде пример с Цанко Цолов – един от предложените от вицепремиера Цветлин Йовчев нови членове на комисията. Той няма висше образование нито по информатика, нито по право, става ясно от биографията му, която е депозирал в Министерския съвет и Народното събрание. Човекът е завършил “Автоматизирани системи за управление на противовъздушната отбрана” във Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ.

Другият член, Цветелин Софрониев, е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски”, но вместо исканите десет години стаж на юридическа длъжност има едва пет – като главен юрисконсулт на община Своге. Иначе е работил 6 г. като пощальон, 8 месеца като секретар на столичния район “Изгрев”, 3 г. като главен секретар на Софийска област и т.н., но искането за юридически стаж – той не отговаря на искания период, обясни Петков.

И предложеният за председател Венцислав Караджов също има юридическо образование, но по-голямата част от професионалния му стаж е като служител на международна организация в различни държави и като съветник по проект на немска и американска консултантска фирма в Македония.

“В Русе мои приятели са назначени в бордове на ключови звена – Иван Иванов, доскорошен председател на общинския партиен съвет, е назначен за член на борда на пристанището в Русе, Светльо (Светослав) Мичев, с когото сме изключително близки приятели, член на Съвета на директорите на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” – с филологическо образование, председател на Съюза на младата художествено-творческа интелигенция, но човек, който, според мен, е малко далеч от пристанищната инфраструктура“, посочи Румен Петков.

И изреди още няколко примера. “В Шумен имаме една серия от назначения, които предизвикват немалко въпроси – Левент Ахмедов като зам.-областен управител, главният секретар на областта Бейнур Ахмед, Севджан Акиф – социалното подпомагане, Беркант Адилов – Областна дирекция “Земеделие“, Музафер Ехлиманов началник-сектор на ИАРА в Шумен.

Във Варна имаме редица назначения в ключови служби на председатели на общински партийни съвети – и на ДПС, и на БСП. Такъв е случаят с председателя на Аксаково на БСП на Областната служба “Земеделие“, Ерджан Себайтин от РИОСВ, председател на ДПС, Кадир Кадир от ИД “Флотски арсенал“, Муталиб Муталиб – държавно предприятие “Строителство и ремонт“ БДЖ. Имаме едно скандално предложение за ВиК – Варна.“.

Румен Петков посочи и случаи от Стара Загора в летищния комплекс – специалистът по зайцевъдство Бойчо Биволарски и филологът Ваня Стоева , в Стара Загора – “Мини Марица-изток” – Васил Самарски – председател на БСП с последна месторабота – траурна агенция в Казанлък.

“Имаме такъв тип професионални решения, които задават много въпроси по тези скандални моменти, и с вземането на две заплати, вероятно и бонуси… Това нещо Пламен Орешарски го прави със съзнанието, че обслужва нечии други интереси, против интересите на българското общество и българските граждани. Смутен съм от факта, че БСП вдигаше толкова шум срещу “калинките“, а всъщност БСП и ДПС са тези, които увеличават състава на бордовете заради партийни назначения, назначават хора с доста спорна подготовка“, каза още Петков. Той подчерта, че подобни назначения се правят, за да се решават вътрешнопартийни проблеми.