Бившият лидер на лидер на Софийската организация на БСП Румен Овчаров смята, че най-добре за България би било изборите да са догодина, а преди това правителството да стабилизира банковата система, да изтегли планирания външен дълг и да подготви бюджета за следващата година. През това време БСП да избере нов лидер, а да прати сегашния – Сергей Станишев, като еврокомисар в Брюксел. 

Овчаров, който вече само членува в Софийската организация на БСП, но пък тя настоя настоя за смяна на сегашното ръководство на БСП, коментира пред БНТ, че партията трябва да проведе вътрешни избори за ръководство преди предсрочните парламентарни избори.

Според него в БСП има много млади членове, бизнесмени, изградили кариерата си сами, чийто “първи работен ден не е бил в Министерския съвет”. Именно затова те били способни да оглавят левицата.

Овчаров разкритикува Станишев, че е обвинил местните структури за провала на евроизборите, призна, че лидерът действително е “изринал земята” в кампанията и “пътувал като ненормален”, но подчерта, че това не би било възможно без подкрепата по места. 

Според Овчаров позиция в Брюксел най-добре приляга на Станишев, когото той лично е подкрепил за президент на Партията на европейските социалисти. Той изрази учудване, че Станишев “причинява това на семейството си”, настоявайки да запази лидерския пост.

Ръководството на партията, обаче има друго виждане за ситуацията, в която БСП се намира.

Секретарят по медийната политика на левицата и член на Изпълнителното бюро Антон Кутев обясни по-късно през деня, че Станишев няма да бъде сменен сега. Той също така отхвърли идеята за избори идната година.

“На срещата при президента беше постигнато съгласие за това, че отиваме към избори, а правителството приключва цивилизовано мандата си”, заяви Кутев пред Дарик.

“Разбрахме се изборите да са след лятото. Ние искахме да са възможно най-рано. Но за нас по-важното беше въпросът за съвпадането на изборите с референдума. Той по всичко личи, че няма да се състои сега. Ние просто не искахме да вървят трите изборни въпроса заедно, а да се разделят”, добави Кутев.

Той беше категоричен, че лидерът на социалистите Сергей Станишев няма да бъде сменен преди изборите:

“Няма вечни лидери, сигурно един ден и Станишев ще бъде сменен, но моята категорична позиция е, че няма как, а и по-добре е да не се случва това преди изборите”.

Според Кутев в България имало много достойни кандидати за еврокомисари.

“Логично е и Станишев да е единият от тези хора. Убеден съм, че би бил полезен и добър като еврокомисар, но дали ще тръгне в тази надпревара е негово решение”, допълни той.