Скандално известният бивш заместник-градски прокурор на София Роман Василев е подал оставка и ще напусне съдебната система, става ясно от дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. На този етап не са известни мотивите на магистрата.

В началото на тази година той беше махнат от ръководния пост и пратен като редови прокурор в Специализираната апелативна прокуратура. Неофициално бе обяснено, че е загубил доверието на обвинител №1 Сотир Цацаров, а официално се каза, че той ще се съсредоточи върху академичната си кариера.

През последните години из коридорите на Съдебната палата се носеха упорити слухове, че Василев е довереник на мажоритарния собственик на “Корпоративна търговска банка” Цветан Василев и “емблематичния” (според доклада на ЕК) Делян Пеевски.

Роман Василев беше и знакова фигура за прокуратурата. От края на септември 2006 г., когато бе назначен на ръководния пост, участваше във всички по-шумни акции на МВР и някои от знаковите наказателни процеси. През това време допусна редица професионални гафове, замеси името си в компрометиращи скандали, но последствия за кариерата му нямаше.

Един от най-сериозните тестове за непробиваемия му “имунитет” бе знаковото дело за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. По време на делото се разбра, че Василев е допуснал множество нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). Това доведе и до оправдателни присъди на две инстанции. Очаква се потвърждението на Върховния касационен съд.

Публикация на Mediapool за нарушенията на Роман Василев по това дело стана повод Сотир Цацаров да признае публично пред журналисти във Висшия съдебен съвет (ВСС), че Василев е нарушил разпоредбите на ЗСРС, включително, че е подвел и самия него. Въпреки това на Роман Василев пак му се размина и той продължи да бъде несменяем участник във всяка значима изява на държавното обвинение.

Той бе главното действащо лице в добилата популярност като реалити пресконференция, на която бяха показани част от иззетите над 350 000 надпечатани бюлетините от печатницата в Костинброд.

В по-далечното минало Роман Василев имаше дейно участие и в други доста срамни за прокуратурата моменти. Той ще остане запомнен с “крилата фраза” за “абсолютния престъпник”, произнесена при ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Тогава Цонев бе накаран да падне на колене, за да бъде сниман от операторите на МВР. Тогавашният зам.-градски прокурор се отърва само с “порицание” от ВСС.

За много дълъг период Роман Василев се ползваше с благоволението на началниците си, на ВСС и на изпълнителната власт. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов го награди с пистолет за заслугите му в “утвърждаването на правовата държава”.