Със своите разкрития и постигнатия изборен резултат Реформаторския блок е основната причина за предстоящото падане на кабинета Орешарски – това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във връзка с днешната заявка на ръководството на ДПС за предсрочни избори.

Той определи изказването на Лютви Местан като опит на мафията да се препозиционира във властта и потвърди искането на Реформаторския блок за незабавна оставка на правителството. Като основна политическа цел на блока Кънев посочи недопускането на ДПС и България без цензура като политически балансьори в бъдещото управление на страната.

В днешната ситуация топката преминава в ръцете на президента Росен Плевнелиев, коментира Радан Кънев.

“Поискахме вече заседание на КСНС, който да се запознае с бюджетната и икономическа криза пред която е изправена България. Там е мястото, където може да бъде внесено спокойствие и за темпа на прекратяване мандата на настоящия парламент и провеждане на предсрочни избори, и за решаване на бюджетните проблеми и подготовка на бюджета през следващата година, и за бързи действия за предотвратяване на кризата с еврофондовете, която е най-голямата опасност, пред която сме изправени”, каза Кънев.

Той заяви, че на предстоящите предсрочни избори ГЕРБ ще бъдат конкурент на Реформаторския блок, още повече след изобилието от данни по посока на коалиция между ГЕРБ и ДПС.

“Чертаят се определени лагери на позициониране на мафията. България без цензура със заявка да управлява с БСП, където те без друго са като икономически интереси и ДПС да управлява с ГЕРБ. Това са на практика еднакво големи рискове и опасности пред страната. Нашата политическа цел е ДПС и ББЦ да не бъдат балансьори. Това зависи от нашия успех, а не от някой друг”, категоричен бе един от лидерите на Реформаторския блок.