ГЕРБ трябва да реши коя ще е третата формация, която ще участва в управляващата коалиция и дали това ще бъде АБВ, коментира в сряда лидерът на СДС Божидар Лукарски пред Нова телевизия. Той предположи все пак, че третият в коалицията ще бъде Патриотичният фронт.

Във вторник вечерта се проведе необявена публично среща между представителите на Реформаторския блок и ГЕРБ, а след нея се разбра, че двете формации са се приближили към подписването на коалиционно споразумение.

”Предлагаме коалиционно споразумение. Който и да участва в него или иска да подкрепи това коалиционно правителство, трябва да поеме своите ангажименти и отговорности в него. Не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ”, каза Лукарски.

Той допълни, че ГЕРБ и реформаторите не са се разбрали окончателно, но са изгладили част от противоречията помежду си. Лукарски обясни, че разговорите са водени в конструктивен и позитивен тон. След първата среща ГЕРБ реши да прекрати преговорите с РБ с аргумента, че дясната коалиция не може да даде юридически гаранции за своето единство. Реформаторите на свой ред обвиниха ГЕРБ, че не иска да предприеме мерки срещу модела ”КОЙ”.

“Останахме на позиция да имаме още срещи. Ние сме твърдо на мнение, че не трябва да има правителство на малцинството. Не сме обсъждали нищо различно от това”, каза Лукарски.

Той цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото ако правителството работи добре, няма проблем да изкара и четири години, но не е изключил възможността за предсрочни избори. Лукарски напомни, че реформаторите са за двегодишен мандат, а след него да се свика Велико народно събрание.