Реформаторският блок настоява Народното събрание да уважи ветото на президента върху Изборния кодекс, заявиха на пресконференция от Блока. От формацията изразиха безпокойство от наличието на фантомни гласове и настояват да бъдат изчистени от избирателните списъци. Настояваме за активно избирателно право, не е прието и нашето искане за професионална администрация, заяви Николай Ненчев, цитиран от БТА. Според него целта е да се подмени ЦИК и да се назначи партийна администрация. Той изрази опасение, че управляващите ще се опитат да спечелят служебна победа и да откраднат гласа на хората.

Мартин Димитров отбеляза, че случващото се в Украйна е било ясен сигнал, че България има нужда от кризисен план. Такъв план не е приет от правителството, допълни той. От Реформаторския блок предупредиха, че е възможно намаляване или спиране на газовите доставки от Русия, подобно на ситуацията през 2009 година.

Според него първа точка, която трябва да разгледа следващият КСНС, е срокът за изготвяне на такъв антикризисен план, както и срокове за изграждане на алтернативните газови връзки.

Крайно време е основните договори, включително бъдещи, които засягат доставките на газ за България, да станат прозрачни, посочи Димитров. Той информира, че Реформаторският блок е поискал от министерството на икономиката всички документи, свързани с “Южен поток”, но от ведомството е отговорено, че тези данни са в Българския енергиен холдинг. Ние решихме да потърсим правата върху тази документация по съдебен път и Софийският административен съд реши да поиска от министерството на икономиката с дата месец март опис на всички документи, засягащи Южен поток, съобщи Димитров. Описът трябва да бъде предоставен първо на съда, а след това и на Реформаторския блок.

От Реформаторския блок обявиха и че гражданският съвет на формацията е приел платформата за административна реформа, а на 19 март в хотел “България” ще има публично обсъждане на документа. Сърцевината на реформата, която предлагаме, е създаване на партийно неутрална и безпристрастна администрация, припомни Юлиана Николова.