Ние се върнахме по един много категоричен начин, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференцията в НДК след изборите за Европейски парламент.

„БСП понесе исторически разгром. Тези избори са основание за незабавно искане на оставката на правителството. Пламен Орешарски е бившият премиер на Република България“, заяви Кънев.

Той посочи, че с ГЕРБ са си стиснали ръцете много отдавна и оставката на правителството е обща цел. Вярвам, че пред България може да има много ясен дневен ред с оглед на резултатите от тези избори и той е именно оставка на правителството, избори с максимално висока избирателна активност, посочи той. Вярвам, че ако се постигне подобна висока активност, България я чака силно реформаторско правителство вдясно от центъра, за което ние няма да стискаме никакви ръце извън това, което много ясно сме заложили като много важни приоритети, добави той.

Вместо имената на представителите на Реформаторския блок, на табелките пред тях пише: „#ОСТАВКА”.

„На тези избори няма да се правим на победители. Ние не победихме и не постигнахме резултата, който отговаря на нашите политически амбиции”, каза още Кънев. Ние обаче постигнахме това, което в спорта се нарича „хикс на чужд терен“ и то с отбелязан гол, коментира лидерът на ДСБ. По думите му това е много сериозен резултат, много сериозна база за по-нататъшна консолидация и следващи много по-сериозни политически успехи на Реформаторския блок.

ГЕРБ спечели тези избори като си взе своето. РБ даде представителство на стотици хиляди българи, за които ГЕРБ не е и не е бил опция, заяви още Кънев.

Тези избори са основание и за много голяма тревога – размерът, влиянието на купения и корпоративния вот достигнаха нови върхове, коментира още той.

Според Радан Кънев

резултатите на евровота са погром за мощната антиевропейска кампания,

развита в последните месеци в България.

Нашите амбиции са към нормална европейска държава и ще го направим, каза водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Считам за свой пръв дълг да работя единството на Реформаторския блок.

Цялата листа е чудесна и продължаваме напред. Завоюваме стъпка по стъпка територия на нормалност”, заяви Кунева.

„Европейският парламент ще има в лицето на Реформаторския блок хора, които разбират цялата дълбочина на необходимостта от едно рамо, от един тласък от европейските институции към България, за да можем да направим по-бързо своите крачки напред”, добави тя.

Кунева отбеляза, че всеки от Реформаторския блок ще работи за Европа на гражданите. „Ние държим на европейския енергиен ресурс, държим Европейският съюз да обръща внимание на гражданите“, заяви тя. Нито един глас, даден за Реформаторския блок, не е и няма да бъде напразен, подчерта Кунева.

„Аз работя за това единство на листата и на резултата. Можеше и да се представим още по-добре, но наистина условията бяха тежки и нашите симпатизанти се радват, че направихме този пробив, каза Кунева. Тя направи и призив към избирателите по повод преференциите:

Свикнете с преференциите, искайте тези преференции,

не оставайте тези преференции да изчезнат. Те не са за твърдите партийни ядра. Преференциите означават да оправомощия гражданите допълнително да коригират във всеки един момент това, което партиите са предложили”, допълни още лидерът на листата на Реформаторския блок.

В отговор на въпрос на БТА дали ще се откаже от мястото си в Европейския парламент Меглена Кунева заяви: „Готова съм да направя всичко за единството на блока и България да бъде просперираща страна“.

Реформаторският блок направи първата си стъпка, не е толкова голяма, колкото ни се искаше, но оставаме заедно“,

посочи вторият в листата Светослав Малинов. Той благодари на младите хора, които са гласували за първи път и са избрали Реформаторския блок.

Петър Москов заяви, че около 7% от далите вота си за Реформаторския блок са избиратели, гласували за ГЕРБ на предишни избори. От коалицията допълниха, че профилът на гласувалите за Блока на тези избори не е същия като за всяка една от партиите в коалицията по отделно.

Той уточни, че не водят разговори с ГЕРБ за следващо управление след евентуални предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че резултатът за Реформаторския блок е само първи етап от съвместната работа на партиите в коалицията. „Ние ще надграждаме проекта Реформаторски блок.

Автентичното център-дясно се завърна на политическата сцена. Резултатът при парламентарни избори ще е по-силен“,

каза Лукарски. Той отбеляза, че Блокът е втора политическа сила в София след ГЕРБ.