Винаги съм твърдял, че Реформаторският блок има своето достойно място в Европа, заяви на влизане в НДК Божидар Лукарски, лидер на СДС, които са част от листата на Реформаторския блок за евроизборите.

Според мен “синьото” се завърна още при сключване на споразумението за създаване на Реформаторския блок, коментира той в отговор на въпрос.

Попитан какво би се случило, ако преференциалният вот измести Меглена Кунева от първото място в листата, Лукарски заяви: “Това няма никакво значение. Ние сме отбор и продължаваме нататък, независимо от изборния резултат”.

Важното е, че антиевропейските сили претърпяха крах на изборите за Европейски парламент, коментира Радан Кънев лидер на Демократи за силна България, който са част от Реформаторския блок.

Според него от днес трябва да се говори в минало време за правителството. Резултатите за нас са незадоволителни – не отговарят на политическата ни цел, посочи още Кънев.

Меглена Кунева, лидер на „Движение България за гражданите”, и водач на листата на Реформаторския блок, отбеляза, че резултатите на формацията не съответстват на политическия й потенциал.

Когато вярваш в нещо, вярваш докрай. Сподвижниците ни направиха чудеса и извадиха обществото от апатията, каза водачът на листата на Реформаторския блок.

Ядосана съм, че останалите партии лепват петното на срама от купен вот върху България. Тя беше категорична, че Блокът е единствената политическа сила, която не е купила нито един глас. Ние винаги сме били за мажоритарния избор и аз винаги съм го защитавала, коментира тя преференциалния вот.

Няма съмнение, че Реформаторският блок продължава заедно напред, каза още тя и подчерта, че преференцията е нещо, за което „Движение България на гражданите” и лично тя са се борили. За мен единството на Блока е най-важното, тепърва ще имаме още победи, добави Кунева.

На въпрос дали Реформаторския блок ще иска предсрочни избори, Кунева отговори, че Блокът още от създаването си е обявило позицията си против управлението и няма основания да я променя. Колкото силно искахме предсрочни избори преди година, толкова силно го искаме и сега, подчерта Меглена Кунева.

Победител на европейските избори в България е ЕНП, социалистите загубиха и, то загубиха тежко. Това коментира евродепутатът и кандидат за следващ мандат от листата на Реформаторския блок Светослав Малинов на влизане в НДК.

Днес на европейските избори трябва да подходим с европейски критерии, отбеляза той. Реформаторският блок можеше и повече, но нека имаме самочувствие – това са първите ни избори, оставаме заедно, каза Малинов.