Режат партийните субсидии с лев на глас, продължават дебатите за бюджет 2014

По 11 лева за спечелен глас ще получават париите, преминали еднопроцентната бариера на последните парламентарни избори. Очаква се това предложение да бъде гласувано на второ четене в пленарна зала. То бе одобрено късно снощи на заседание на бюджетната комисия в парламента.

Депутатите от ресорната комисия се обединиха и около въвеждането на 150 млн. лева такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, като определиха парите да бъдат използвани за сектор енергетика.

Въпреки че БСП и ДПС възнамеряваха да намалят партийните субсидии с до 10 на сто или максимум 1,20 лева за спечелен глас, те записаха намаление само с един лев. Това ще остави четири млн. лева допълнително в държавната хазна. Финансовият министър Петър Чобанов: „Така или иначе източникът на средствата е централният бюджет тези 4 милиона ще си останат в него. Може да се разберем с партиите за какво ще отидат”.

150 млн. лева ще влязат допълнително в хазната от въвеждането на такса върху вятърните и слънчевите централи. Според депутатите от бюджетната комисия, те трябва да бъдат използвани за енергетика.

На въпрос на Дарик дали може НЕК да бъде финансирана с тези пари, Чобанов отговори: „С този въпрос трябва да се обърнете към министъра на икономиката и енергетиката. Създава се допълнителен резерв от 150 милиона лева за програми и инвестиции в областта на енергетиката. Министерски съвет ще реши как да бъдат разпределени тези пари”. 

Решението за налагане на такса върху вятърните и слънчевите централи предизвика множество протести.