По 11 лева за спечелен глас ще получават париите, преминали еднопроцентната бариера на последните парламентарни избори. Очаква се това предложение да бъде гласувано на второ четене в пленарна зала. То бе одобрено късно снощи на заседание на бюджетната комисия в парламента.

Депутатите от ресорната комисия се обединиха и около въвеждането на 150 млн. лева такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, като определиха парите да бъдат използвани за сектор енергетика.

Въпреки че БСП и ДПС възнамеряваха да намалят партийните субсидии с до 10 на сто или максимум 1,20 лева за спечелен глас, те записаха намаление само с един лев. Това ще остави четири млн. лева допълнително в държавната хазна. Финансовият министър Петър Чобанов: „Така или иначе източникът на средствата е централният бюджет тези 4 милиона ще си останат в него. Може да се разберем с партиите за какво ще отидат”.

150 млн. лева ще влязат допълнително в хазната от въвеждането на такса върху вятърните и слънчевите централи. Според депутатите от бюджетната комисия, те трябва да бъдат използвани за енергетика.

На въпрос на Дарик дали може НЕК да бъде финансирана с тези пари, Чобанов отговори: „С този въпрос трябва да се обърнете към министъра на икономиката и енергетиката. Създава се допълнителен резерв от 150 милиона лева за програми и инвестиции в областта на енергетиката. Министерски съвет ще реши как да бъдат разпределени тези пари”. 

Решението за налагане на такса върху вятърните и слънчевите централи предизвика множество протести.