Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е кандидатът за министър-председател на бъдещото коалиционно правителство с Реформаторския блок (РБ), съобщи след преговори между двете партии във вторник председателят на ДСБ Радан Кънев от РБ. Уточнена е структурата на бъдещото правителство, което ще има трима вицепремиери и 18 министри, съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Реформаторите, които имат 23 народни представители при 84 на ГЕРБ, ще разчитат да на един вицепремиер и шестима министри, каза Кънев.

Имена не бяха обявявани, тъй като подлежат на одобрение от парламентарните групи на двете формации.

Предстоят консултации с други политически сили за подкрепа на програмната декларация на бъдещия кабинет на малцинството между ГЕРБ и РБ, който ще разчита да получи подкрепа от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ.

Според предварителна информация партията на Георги Първанов АБВ може и да участва в правителството със свой социален министър, докато ПФ отказват министри, но техни експерти може би ще намерят място в изпълнителната власт.

РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи кандидат за премиер, заяви Радан Кънев на брифинга след преговорите. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер и получиха подкрепата на РБ. Това е най-стабилният вариант за консолидация на мнозинство в това Народно събрание, поясни Кънев.

 

Вицепремиерският пост, който се очаква да получи РБ, е за лидера на ДБГ Меглена Кунева, която ще завежда европейските въпроси.

Вицепремиер, отговорящ за еврофондовете и за целия икономически сектор, ще е Томислав Дончев от ГЕРБ.

Третият вицепремиер (най-вероятно без портфейл) ще е Румяна Бъчварова от ГЕРБ, която ще отговаря за държавната администрация и електронното правителство.

Сред шестимата министри, които се броят от квотата на РБ, са Христо Иванов и Даниел Митов, които в момента са служебни министри на правосъдието и на външните работи.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-вероятно ще оглави Министерството на икономиката, след предстоящото му разделяне от енергетиката и туризма.

Лидерът на земеделците в РБ Николай Ненчев е предложен за министър на отбраната.

Зам.-председателят на ДСБ д-р Петър Москов е номиниран за министър на здравеопазването.

Последният ресор, който се очаква да получат Реформаторите, е образованието, за чийто министър е предложен Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ.

Източници, запознати с проведените до момента разговори, заявиха пред Mediapool, че Бойко Борисов не се е съгласил с искането РБ да поеме Министерството на вътрешните работи, за чийто титуляр е определил Веселин Вучков, който бе зам.-министър на Цветан Цветанов. Предложението на РБ беше за депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, който може би ще застане начело на парламентарната вътрешна комисия.

Според същите източници Борисов не пожелал да преговаря и за транспортното министерство, чийто титуляр както и в предишното правителство на ГЕРБ ще остане Ивайло Московски. Претенции за този пост е изявил лидерът на СДС Божидар Лукарски.

ГЕРБ не преговаря и за регионалното министерство, където ще се върне Лиляна Павлова.

Начело на земеделското министерство ще застане Десислава Танева от ГЕРБ, която бе номинирана за този пост и през 2009 г., но Бойко Борисов я оттегли покрай скандал за конфликт на интереси към тогавашния момент и тя бе шеф на земеделската комисия в парламента.

За земеделски министър е било обсъждано и името на депутата от СДС Румен Христов, известен с близките си отношения с ДПС.

Кадрово назначение, което не е изненада, но буди съмнения за сделка между Бойко Борисов и ДПС и по-специално Делян Пеевски, който все така контролира бизнес делата на Доган, е това на бъдещия финансов министър Владислав Горанов. Неговите лични контакти с Пеевски станаха известни още през 2010 г., когато Горанов бе зам.-министър на Симеон Дянков.

От ГЕРБ твърдят, че няма никаква партийна договорка с ДПС, а за персонални ангажименти на Борисов никой не се нае да коментира.

Ключовият пост на министър на енергетиката ще бъде поверен на Делян Добрев, който ръководеше икономиката, енергетиката и туризма през първия мандат на ГЕРБ.

Ивелина Василева е предложението на ГЕРБ за министър на околната среда и водите.

В министерския си кабинет ще се завърне и Вежди Рашидов, който пак ще отговаря за културата.

По информация на Mediapool, Реформаторите са настояли сегашният служебен министър на правосъдието Христо Иванов да остане на този пост, тъй като според тях той е в състояние да провежда ключовите реформи, залегнали в приоритетите на РБ.

Няколко поста са били обсъждани за Божидар Лукарски, след като ГЕРБ са отказали да му дадат транспорта и информационните технологии.

Дискусии е имало и за Външно министерство, за чийто бъдещ министър още преди изборите се спрягаше името на лидера на ДБГ Меглена Кунева, която по този начин щеше да измести Даниел Митов, учредител на нейната партия.

Според предварителна информация “Демократи за силна България” не са пожелали да се ангажират с първия ешелон на властта, извън предложението за Атанас Атанасов, но Борисов е настоял партията на Кънев да излъчи министър, което и става с номинацията на Петър Москов.

Позицията на Радан Кънев за премиерския пост

Преди консултациите на РБ при президента, лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи през Фейсбук профила си, че е провел личен разговор с Бойко Борисов и ако бъде предложен от ГЕРБ, е готов да стане премиер, но ”само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си.”

Името му лансирано в неделя от Томислав Дончев след преговорите с РБ, като и досега не е ясно дали това е станало случайно.

”Изложих виждането си, че нито едно от предложенията на ГЕРБ не е най-доброто решение за премиер. Но тъй като споделям мнението, че нови избори са най-лошото решение, всички възможности трябва да бъдат обсъдени, нито една – прибързано отхвърлена. Възможно е, при ясно мнозинство и програма, РБ да приеме всяко предложение на ГЕРБ за министър-председател. Ако това предложение съм аз, бих приел само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си”, написа Кънев.

“Съвсем категорично ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме – коалиционно споразумение, програмна декларация”, коментира той преди срещата при Росен Плевнелиев.

Представителите на РБ са заявили пред Плевнелиев, че “при сегашните изборни резултати трябва да се състави правителство именно с първия мандат – на ГЕРБ, а не да се върти рулетката”.

По думите на Кънев подкрепа за програма на правителството трябва да се търси от политическите сили, които са заявили готовност за реформа. В същото време той уточни, че не са водени разговори с АБВ.

Подробната програма на евентуалното ново правителство пък ще бъде одобрена месец след неговото гласуване в НС.

По думите на Кънев програмната декларация на ГЕРБ и РБ, която е обсъдена при президента, е “най-подробният подобен документ в новата българска история”.

“До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е лоша практика. Подобно нещо няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура”, каза Кънев.

“Много задълбочено с екипа на президента обсъдихме мерките за съдебна реформа, тъй като те са много добре подготвени и изключително ангажирани. Това са конкретни мерки, които ако бъдат осъществени, т.е. ако партиите си изпълнят ангажимента за такава декларация, действително ще променим българското правосъдие”, каза още лидерът на ДСБ.

Президентът е потвърдил, че на консултациите в сряда ще връчи мандата за правителство на първата политическа сила ГЕРБ и започва да тече едноседмичният срок, в който кандидатът за премиер трябва да посочи официално структурата и състава на бъдещия кабинет.

Ако днес има готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, е вероятно днес да се знае много. Но утре при връчването на мандата ще се знае всичко, завърши Радан Кънев.