Реформаторският блок (РБ) не прие оферта на ГЕРБ за правителство на малцинството и настоява за трипартийно управление с Патриотичния фронт. Решението на парламентарната група на РБ бе обявено от нейните съпредседатели Радан Кънев и Меглена Кунева във вторник. Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи след среща с лидерите на останалите парламентарни партии, че единствената възможна формула за правителство е коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от плаващо мнозинство.

Борисов допълни, че той ще е министър-председател и кабинетът ще е с пълен четиригодишен мандат. Реформаторите, представлявани на консултациите от Меглена Кунева, получиха срок до петък да кажат приемат ли.

Новата си идея за кабинет, съставен само от партии членове на ЕНП, председателят на ГЕРБ анонсира ден преди посещението в България на лидера на европейската десница Жозеф Дол.

ГЕРБ със своите 84 депутати и Реформаторите с 23-ма ще разполагат общо със 107 гласа при необходими 121 за мнозинство. Това означава, че не само изборът на правителството, но и всяко негово решение ще зависи от предварителната договореност с някоя от останалите парламентарни групи или отделни техни депутати.

Плаващо мнозинство и капанът ДПС

Бойко Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство. “Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща”, поясни той.

ДПС (38 депутати) вече изявиха готовност да подкрепят правителство на малцинството с проевропейска и евроатлантическа насоченост, без участието на националистическата формация Патриотичен фронт (ПФ), която бе считана за трети партньор на ГЕРБ и РБ.

Реформаторският блок поддържа усилието за формиране на мнозинство и управление в трипартиен формат – ГЕРБ, РБ и ПФ, заявиха Кунева и Кънев след заседанието на реформаторската група. Те смятат, че проведената среща между седем партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. За постигане на такова мнозинство, нашата преценка е, че са необходими срещи, както с ГЕРБ, така и с ПФ, заявиха от РБ и настояха за тристранна среща.

Анализатори коментираха пред Mediapool, че евентуален кабинет на ГЕРБ и РБ ще бъде нестабилен, провеждането на радикални реформи не е реалистично, а ДПС ще има решаваща дума за продължителността на неговия мандат.

Кънев: Няма подкрепа, която се подразбира. Искаме подкрепа, която се договаря.

Реформаторският блок договаря подкрепата си за правителство начело с ГЕРБ, посочи също Кънев, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви по-рано, че единственият вариант е съставяне на правителство на малцинството между двете политически сили

“В този парламент няма подкрепа, която се подразбира. Ние искаме подкрепа, която се договаря, точно ще цитирам една много находчива и добра фраза на ГЕРБ, то е на принципа на споделената отговорност”, подчера председателят на ДСБ.

Местан почти заплаши ГЕРБ заради отхвърлената подкрепа на ДПС

В 43-ото Народно събрание са възможни много ад хок тематични коалиции, но ако сме прочели вярно волята на избирателите, управлението да бъде доминиращо дясноцентристко, подобно управление не е възможно без подкрепата на ДПС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той повтори тезата си против участие на ПФ в управлението, защото ПФ е “националпопулизъм, който не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защото е антисистемен по своята същност и евентуална коалиция на дясното с националпопулизма ще има за ефект на съдирането на моралната маска на десния политически субект”.

След лидерската среща Местан открито нападна ГЕРБ за предварително отхвърлената подкрепа на ДПС.

“Въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа, въпрос на още по-голяма отговорност е да отхвърлиш подкрепа, да отхвърлиш подадена ръка…И аз мисля, че високомерно отношение към декларирана подкрепа от ДПС не е в посока на постигането на необходимото съгласие за евроатлантическия профил на управлението на страната”, предупреди още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че ДПС биха дали парламентарна подкрепа за коалиция на малцинството ГЕРБ -РБ, защото “не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа”.

БСП, ДПС, ББЦ и АБВ препоръчали да се върви към дясноцентристки кабинет

Лидерската среща на парламентарните сили бе организирана от Борисов, който поиска всички заедно да решат дали и какво правителство да се формира с негов мандат. Както се очакваше, водачът на “Атака” Волен Сидеров бойкотира консултациите.

На поканата се отзоваха Михаил Миков от БСП – лява България, Лютви Местан от ДПС, Меглена Кунева от Реформаторския блок, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Светлин Танчев и Румен Йончев от Български демократичен център и Ивайло Калфин от АБВ.

Както ГЕРБ, така и останалите партии са изключително предпазливи за ангажирането си с управление, което се очертава да е нестабилно и да се изправи пред редица непопулярни мерки, в резултат на които може да последва наказателен вот на изборите. Представителите на БСП, АБВ и ББЦ посрещнаха с облекчение обявеното от лидера на ГЕРБ решение за дясноцентристки кабинет.

Според участници в срещата, в началото Борисов е изложил трите си варианта, които обяви в понеделник при откриването на 43-тото Народно събрание. Те бяха за кабинет с едногодишен, двугодишен и с пълен мандат. Борисов обеща да не се кандидатира за президент през 2016 г., ако бъде договорено правителство с пълен четиригодишен мандат.

Преди ден той обяви, че е готов да оглави кабинет с РБ, ПФ и други партии, с които ГЕРБ има повече допирни точки, отколкото различия. Засега това са само АБВ, които обаче не искат да влизат в дясноцентристко правителство, а предлагат коалиция ГЕРБ – БСП, каквато социалистите отказват.

На срещата било казано на Борисов, че очевидно трябва да се върви към някакъв вид дясноцентристко правителство. След края на разговорите изявления направиха само Борисов и Кунева, останалите се въздържаха.

Кунева: За нас остава важна дългата програма на реформи

“Целите, с които РБ участва в този дясноцентристки блок, няма да бъдат изместени”, каза Кунева по повод предложението на Борисов за кабинет на малцинството. По думите й, в опитите на Борисов да осигури по-широка подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност на формираната подкрепа за правителство.

“Това обаче не изключва всички възможности, които вътрешнопартийната дипломация има и ясната програма, която РБ могат да предложат. Доброто на страната в следващите месеци минава в нейната стабилност”, коментира Кунева. Колкото е по-ясна по-реформаторска е програмата, толкова по добре. За нас остава важна дългата програма на реформи – която ние ще подкрепяме. Ще докажем, че целите, с които РБ участва в този парламент, няма да отстъпи, заяви Кунева. Има и краткосрочни цели – това са КТБ и актуализацията, добави тя.

На въпрос дали стават зависими от ДПС, Кунева не даде отговор.

Централен ангажимент на РБ е съдебната реформа, както и разграждането на “модела КОЙ” -тема, която се превърна в препъни камък на първия тур от преговорите с ГЕРБ и до момента няма отговор дали ГЕРБ са дали съгласие.

ГЕРБ миналата седмица постигна договореност с ПФ за подписване на програмно споразумение, но без участие на негови политически представители в управлението. След това Борисов изненадващо заяви, че иска твърд ангажимент от страна на лидерите и тяхно участие в коалиционно правителство. Евентуален кабинет на трите партии щеше да има мнозинство от 126 гласа и по-голяма стабилност и предвидимост при взимане на решенията.

“Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата. БСП са категорични, че остават в опозиция”, каза още Бойко Борисов.

Веднага след като РБ вземат решение, да започнем да подписваме коалиционно споразумение с разписани постове за МС, информира той.

Валери Симеонов обеща подкрепа срещу подписана програма

“Никога сме се натискали за тройна коалиция. Никога не е ставало въпрос за такава”, коментира след срещата Валери Симеонов от ПФ. Винаги сме говорили за подкрепа на програма, като ние ще се стремим в нея да има голямо участие на наши приоритети и ако постигнем споразумение, ще подкрепяме правителството, което изпълнява тази програма, без значение дали е само на ГЕРБ или е на ГЕРБ и Реформаторския блок, допълни той.

ПФ е готов да даде експерти за правителството, ако им бъдат поискани, каза Симеонов, но пак повтори, че определяща е програмата и ако има такава, подписана от всички, Патриотичния фронт ще подкрепя правителството, което я изпълнява.

Запитан дали коалицията ще бъде единна, тъй като в понеделник един депутат от ПФ (Велизар Енчев – бел. ред.), е гласувал против Цецка Цачева за председател на парламента, Валери Симеонов отвърна, че в групата “всеки има собствено мнение, но като цяло, голямото мнозинство, ще подкрепи една такава програма”. 95% от групата ще подкрепи правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, изчисли Валери Симеонов на въпрос дали групата ще бъде единна при гласуването на евентуален кабинет.

Програмите ще се съгласуват и ще се подпише документ за подкрепа, каза още той. Запитан дали няма да бъде по-лесно за коалицията да изпълнява програмата си, ако предложи свои фигури за министри Симеонов отговори, че “изпълнението на програмата може да бъде извършено и от други”.

Цветанов няма претенции към ПФ, а към Радан Кънев

Малко преди лидерската среща заместникът на Борисов Цветан Цветанов заяви по Нова тв, че си представя бъдещо правителство на ГЕРБ, РБ и ПФ с мнозинство от 126 гласа. Той уточни, че ГЕРБ се съобразява с решението на Патриотичния фронт да не участват в кабинета и че не иска да им извива ръцете, но че няма да подпише нищо за една бъдеща парламентарна подкрепа.

Цветанов разкритикува Радан Кънев за това, че е гласувал “въздържал се” при избора на Цецка Цачева от ГЕРБ за председател на парламента.

“Моите уважения, но когато имаше възможност за дебат, никой нямаше претенции”, коментира Цветанов.

“Трябва да бъдем искрени и да кажем дали наистина искаме да правим силно дясноцентристко правителство или всеки ще си прави собствената политика. Ако това е неговото гласуване за избор на председател на НС, представете си какво би било решението му за избор на правителство”, коментира Цветанов гласуването на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Самият Кънев коментира пред репортери, че не вижда нищо драматично в това, че е гласувал “въздържал се”: “В рамките на гласуването по съвест и на свободния мандат това е напълно нормално поведение. Излишно е да се търсят някакви специални политически знаци, свързани с лидерската ми позиция в ДСБ или съпредседателството на групата на Реформаторския блок. Това е изцяло лично решение в рамките на наличния мандат”.