Срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура, поканени да коментират разследването на “Труд“, което установи, че семейство Василеви са се сдобили неотдавна със суперлуксозна вила край Женева.

Делото е образувано миналата седмица.

“В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс”, поясниха от държавното обвинение. Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, “който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление”.

Разследващите журналисти на “Труд” разкриха, че съпругата на Цветан Василев – Антоанета, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били “дарени” от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход – пари на клиенти и вложители на КТБ.

Голямото дело за източването на КТБ стартира през март т.г. Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв. Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление “Кредитиране” Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Проф. Антоанета Василева, съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, е в отпуск и от началото на учебната година (15 септември) не е ходила на работа в УНСС, научи “Труд”. По принцип проф. Василева нямала лекции през зимния семестър, а работата си със студентите започвала чак през летния семестър, който стартира през февруари.

Василева преподава по предметите международен бизнес, международни бизнес операции, регионални практики в международния бизнес и международен маркетинг на студентите в специалност “Международни икономически отношения” на български и английски език. Освен това тя е и декан на факултета “Международна икономика и политика”.