Лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок. В заявлението си той обявява, че волята на политическата формация се формирала чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, „а лидерството на Блока се осъществява от господин Бойко Борисов”.

Така Реформаторите не можели да постигнат краткосрочната си цел да бъдат алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидират всички избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

„Не съм приемал да бъда говорител на господин Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции”, заявява Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ дава пример за поемане на самостоятелни ангажименти от страна на отделни формации в Реформаторския с подкрепата на част от тях на актуализацията на бюджета на среща с президента Росен Плевнелиев.

За актуализация на държавния бюджет се обявиха лидерите на Движение България на гражданите Меглена Кунева и на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски.