Лидерът на ДСБ и един от председателите на Реформаторския блок Радан Кънев поиска в понеделник оставката на целия Висш съдебен съвет (ВСС). По думите му това е задължително, за да се изчисти правосъдната система в България.

“Време е да говорим за оставката на ВСС. Не може контролният орган да не носи отговорност за всички безобразия, които стават”, каза Кънев пред бТВ по повод изявлението на френския посланик Ксавие дьо Кабан, че в българската съдебна система има “гнили ябълки”. Повод за възмущението на дипломата са действията на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд по дело за несъстоятелност, по което се подменя мениджмънта на френска фирма за производство и търговия с вина и водка.

“Ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта”, заяви той и допълни, че щом един дипломат си е позволил да каже нещо такова, означава, че проблемът е много голям.

“Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи”, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нужда от промени, който не се отнася до частни случаи, а за проблеми в цялата система.

“Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението”, настоя Кънев, като заяви, че проблемите в съдебната система поставя в зависимост хората, разсипва семейства и стотици хиляди фирми, съсипва кариери.

“Няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие”, подчерта Кънев, като каза, че България губи много чужди инвестиции заради това и допълни, че срастването между политическа, икономическата и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия.

“Кой управлява съдебната система – ВСС”, отбеляза депутатът и допълни, че съдебната система е независима, но не трябва да се премълчаваме проблемите в нея. „Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, каза той и поиска оставката на съвета. По думите му и политиците, и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в съдебната система.