Европейският бюджет за 2014 г. ще бъде по-малък от предходния за първи път в историята на ЕС, след като по-късно днес Европейският парламент одобри постигнатото компромисно споразумение със страните членки, съобщиха от пресофиса на евродепутата Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия на Европейския парламент.

В общата хазна ще има 9 милиарда евро по-малко в сравнение с  тази година. ЕС ще оперира в рамките на 135,5 млрд. евро в плащания (144 млрд. евро за 2013 г.) и 142,6 млрд. (151 млрд./2013) в ангажименти.

Ще бъдат засегнати почти всички основни политики, но най-вече парите за регионите и за външни дейности на ЕС. По настояване на парламента, известно увеличение, в сравнение с предложението на Европейската комисия, ще има за цифровата икономика, микрофинансирането и социалния диалог, за граничната агенция „Фронтекс”,  за Офиса за бежанците и за трите нови агенции, които ще надзирават банките и финансовите институции.

Заделените 3 млрд. евро за справяне с безработицата означават, че на безработен ще се падат по едно евро дневно от общия бюджет на ЕС, което е крайно недостатъчно, изчислиха депутатите. Същевременно тези средства са предназначени само да консолидират и активизират националните мерки, тъй като социалните политики са национално правомощие, добави Ивайло Калфин.

Около 90% от европейският бюджет през 2014 г. ще отидат за плащания по вече договорени проекти, които ще приключат в края на тази или през следващата година.

“Разумно би било държавата да “изтегли” в началото колкото може повече проекти, за да се подпомогне икономиката и да не се струпва изпълнението на проекти в последния момент, но това ще зависи от готовността ни да усвояваме европейските средства.”, посочи Калфин.

Представяйки позицията на групата на социалистите в пленарната зала в Страсбург, Калфин изрази неудоволетворение от размера на бюджета: „Основният проблем на този бюджет ще са плащанията. Въпреки че успяхме да увеличим кредитите с 500 млн. евро, знаем, че те няма да са достатъчни”.

Парламентът ще настоява, ако парите свършат, да бъде приложен анексът към бюджета, в който страните членки се задължават да осигурят допълнително недостигащите за изплащане на сметките средства, заяви Ивайло Калфин.