„Може ГЕРБ и реформаторите да не съберат 121 мандата и тогава изходите са два. Или ГЕРБ ще направят правителство на малцинството, или ще поискат подкрепата на партии от типа на “България без цензура”, или някоя от националистическите формации, ако влезе – “Патриотичният фронт” например, защото няма ясно обозначена лява или дясна физиономия”.

Това коментира пред „24 часа” проф. Михаил Константинов.

По думите му другият вариант е ГЕРБ да не достигне пълно мнозинство сама:
„Тогава връща мандата. Той се дава на БСП, която също го връща, защото няма какво да го прави. Ще бъде смешно БСП да се опитва да управлява – трябва да забрави за това известно време. Тогава мандатът се дава на трета политическа сила. Тя би могла да е Реформаторският блок, защото третата политическа сила я избира президентът, а не е третата по размер формация. Той дава мандат на реформаторите, те канят ГЕРБ и правят управление”.

Той припомни как ДПС няколко пъти държала мандата на правителства, които управлявали дълго.

„Например т.нар. Тройна коалиция между 2005 и 2009 г. беше с мандата на ДПС. Подобна роля – на мандатоносител, могат да изиграят и реформаторите. Това ще ги направи по-отговорни в политическото си поведение. БСП трябва да се превърне, ако може, в нормална политическа сила. В момента тя е едно образувание в насипно състояние. Скъсани са връзки между електорат и ръководство. Самото ръководство е разбито, някакви кланове се бият помежду си. Това не е политическа партия. Така че като поседи 4-5 години в опозиция, БСП ще има прекрасната възможност да стане нормална партия, като поиска. Ако не стане, ще си ходи”, добавя Константинов.

„Ако не се състави кабинет, се отива на нови избори. Така е по конституция, но това е много лош вариант. Той ще покаже колко е безотговорна българската политическа класа и колко трябва да бъде тотално махната. Ако направят тази глупост, да бъдат така добри да си се приберат по къщите при жените и децата и да не се занимават с политика”.