Професионалното ръководство на МВР официално стана изцяло зависимо от политическото, след като парламентът прие и на второ четене предложението на управляващите – главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър.

Това е една от основните промени в новия Закон за МВР (ЗМВР), чието окончателно приемане управляващото мнозинство ударно форсира след празниците по нареждане на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според новоприетите текстове от закона главният секретар на МВР вече няма да встъпва в длъжност с указ на президента, а само след решение на правителството. Професионалният ръководител вече ще има и 5-годишен мандат. Досега тази фигура в силовото ведомство работеше без подобно ограничение, но на практика се сменяше при всяка нова изпълнителна власт.

Това е поредна стъпка към ограничение на правомощията на държавния глава, предприета от управляващите от БСП и ДПС, след като дойдоха на власт през май м.г. и трайно се конфронтираха с президента Росен Плевнелиев, избран като представител на предшествениците им от ГЕРБ. С тази промяна в ЗМВР професионалното ръководство на силовото ведомство на практика остава независимо от изпълнителната власт само на хартия.

Приемането на новите текстове предизвика бурен скандал между управляващите и опозицията още в сряда, когато Кирил Добрев (БСП) обвини колегите си от ГЕРБ, че “50 000 души чакат този закон, а 10 помияри, които са от вашите хора, го саботират”. Красимир Ципов (ГЕРБ) пък му отвърна, че истинската цел на мнозинството е окончателното съсипване на МВР. В крайна сметка заседанието бе прекратено, след като се оказа, че в пленарната зала липсва кворум.

Скандалът между ГЕРБ и БСП продължава

Словесните престрелки между двете страни продължиха и в сряда, когато парламентът удължи работата си, за да може да гласува повече текстове от законопроекта, внесен от правителството.

Ципов продължи да настоява, че управляващите се готвят да съсредоточат твърде много власт в ръцете на политическото ръководство, отбелязвайки, че не са предвидили “кьораво задължение на министъра на вътрешните работи”.

“Опитваме се разумно да ви предупредим какво правите, като приемате тези текстове. Няма кьораво задължение на министъра на вътрешните работи. Дори не желаете да запишете, че министърът предлага и приема бюджета на министерството и отчита изпълнението му”, обяви от трибуната депутатът от ГЕРБ.

В опит да аргументира тезата си той даде пример с фиаското, разиграло при опита на МВР да задържи барикадиралия се в дома си в Лясковец Петко Петков в средата на март. Тогава бе убит един служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, а други трима бяха ранени, след което министър Цветлин Йовчев обяви, че ще накаже само служители на средно ръководно ниво.

“Каква е отговорността на ръководството на МВР за Лясковец? По какъв начин по принцип ръководството на МВР ще носи отговорност, защото то няма да я понесе за случая в Лясковец? За съжаление, няма да понесе отговорност нито един отговорен служител, особено от политическото ръководство, нито отговорност по отношение на главния секретар на МВР – висшата професионална фигура. Със следващия текст ще направите висшата професионална фигура част от политическото ръководство”, коментира случая Ципов, визирайки именно текста, регламентиращ, че изборът на главен секретар става с решение на правителството.

Кирил Добрев: Цветанов разстрелваше хора от трибуната

“Вие казвате, че даваме прекалено много права на министъра. Преди година имахме министър, който разстрелваше хората от тази трибуна. Той от тази трибуна разстреля няколко политически ваши опоненти, той разстреля български лекари. Той до този момент извинил ли се е на някой от тях, на българските лекари за това, което той свърши? Изборите, които минаха, дадоха гласа на хората от БСП и ДПС. Те имат правото да приемат такива закони, каквито решат. Ваше право е да бъдете опозиция”, отвърна му Кирил Добрев.

Социалистът добави, че текстовете от новия ЗМВР се приемат с подкрепата на около 70 души от управляващото мнозинство и, ако опозицията действително иска да се противопостави на гласуването им, би могла да ангажира всичките си представители.

“Около 70 души гласуваме за подкрепа на този или онзи текст. Вие сте 90. Ако влезете в зала, нито един от тези текстове, които ние предлагаме, няма да бъде приет. Това се нарича истинска опозиция, а вие за съжаление не сте такава”, допълни Добрев.

Освен промяната в начина на назначаване на главния секретар, управляващото мнозинство успешно прокара и идеята за въвеждане на т.нар. извънщатни сътрудници на полицията, които да охраняват обществения ред в по-малките населени места. Те няма да имат правомощията на полицейски органи, а изискванията, редът за вписване, функциите и взаимодействието им с МВР ще бъдат определени впоследствие с наредба на вътрешния министър, предвиждат приетите текстове.

Основните съображения на ГЕРБ срещу новия Закон за МВР са, че според тях в него не е уредена дейността на твърде много ведомствени структури и така се дава възможност на министъра и правителството да ги уреждат чрез подзаконови нормативни актове, без изобщо да подлежат на парламентарен контрол.

Ципов се опасява, че структури на МВР ще се местят с решение на МС

“Ами, ако трябва да използвам лексиката на г-н Добрев, трябва да кажа, че 10 набедени експерти от ДАНС желаят да превърнат МВР в придатък на ДАНС и по този начин да го унищожат. Да, хубаво е, че 50 000 служители чакат този закон, но те трябва да знаят и нещо друго – има огромна опасност, тъй като това, което бе прието във вътрешна комисия, дава огромно правомощие на министъра на вътрешните работи, която и да е било сряда от месеца, когато се провежда заседание на МС, част от тези 50 000 служители да разберат, че структурата, в която те работят, е закрита, че те се намират или на улицата, или са преназначени в някаква друга структура”, коментира в сряда пред бТВ Красимир Ципов.

Запитан каква е целта на управляващите, опитвайки се да превърнат силовото ведомство в “придатък на ДАНС”, депутатът от ГЕРБ заяви, че откакто е създадена агенцията, тя “продуцира скандали”.

“Вижте, този закон е най-дълго обсъжданият закон за МВР. Отначало представителите на опозицията започнаха с това, че няма достатъчно публичност, че няма обществен дебат. Този закон е на сайта на МВР от края на месец септември м.г. Той мина през няколко проверки на общественото мнение, в резултат на което някои от текстовете категорично отпаднаха по наше предложение. Това е възможността за работа на второ място. Иначе внушенията, че МВР се превръща отново в ДАНС… Вижте, г-н Ципов, скандалите в ДАНС престанаха да се случват, откакто се смени властта, и това са фактите. Няма ги вече безконтролните СРС-та, които шетаха по българските медии”, реагира в студиото на бТВ шефът на вътрешната комисия Атанас Мерджанов (БСП).

Двамата влязоха в остър спор по отношение на регламентирания в новия закон извънреден труд на полицаите, за което от години настояват синдикатите в МВР. Според Ципов не е ясно откъде ще се вземат пари, за да се покрият тези допълнителни разходи на ведомството. Мерджанов пък увери, че те са предвидени и няма да се наложат нови актуализации на ведомствения бюджет заради новоприетите текстове.

“Нека те да са наясно, че те, тези служители, които работят в Дирекция 112, в специалната куриерска служба, в дирекцията, която се занимаваше с противодействието на измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС, в много други структури, важни структури, дирекция “Български документи за самоличност”… Ние не знаем по новия ЗМВР дали то ще издава българските лични документи на българските граждани, или тази дейност ще се осъществява например от някоя фирма, приближена на властта”, продължи да настоява Ципов, което провокира Мерджанов на няколко пъти да го обвини, че говори “лъжи”.

Истинските автори на законопроекта били “едни стари ченгета от ДС”

В крайна сметка депутатът от опозицията лаконично заключи, че може би трябвало да задава въпросите си на “истинските изготвители на закона”, които били “едни стари ченгета от ДС, в момента работещи във висше учебно заведение” на столичния бул. “Цариградско шосе”. Запитан дали има предвид т.нар. Библиотекарски университет, Ципов потвърди.

“Ами, специалистите по този въпрос, а именно промените в сектора “Сигурност”, в момента работят в една катедра на едно висше учебно заведение… Те са съветници. Те са съветниците на ръководството на МВР, поради това… Проблемът е, че ръководството на МВР в лицето на двамата заместник-министри, единият от които присъства вчера, не взимат въобще думата, не отговарят на каквито и да е било въпроси”, добави той.

В крайна сметка нито Ципов, нито Мерджанов уточниха кои са истинските автори на новия Закон за МВР, като социалистът посочи, че причината ГЕРБ да саботира приемането му била, че е трудно “да се признае, че този закон действително е добър и полезен, трудно е да се признае”.

В Университета по библиотекознание и информационни технологии действително има катедра “Национална сигурност”, в чийто академичен състав личат имената на бившия началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, известен с прозвището си Митьо Гестапото, министър Цветлин Йовчев, както и на бившия председател на ДАНС по времето на ГЕРБ Константин Казаков.