Стотина души се събраха в понеделник вечерта пред Съдебната палата, за да протестират срещу действията на прокуратурата по скандалния случай с тефтерите на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов.

Демонстрацията беше предизвикана от съмненията, че в ксерокопията от единия от изчезналите бележници инициалите “Д.П.” са били преправени на “10”. Това личи при съпоставка на показаните от прокуратурата през миналата година копия и факсимилетата от въпросния тефтер, публикувани през юли от сайта “Фактор”.

Протестиращите скандираха “Мафия” и “Оставка” по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров, който няколко часа по-рано омаловажи случая в свое есеистично становище, предоставено единствено на агенция “Фокус”. В него обаче ръководителят на държавното обвинение не отговаря ясно на съмненията за манипулация.

“Подсъдимият не идентифицира никой от инициалите с действителни имена, нито хора, носещи имена с такива инициали, припознават себе си в стриктните записки. Тогава, наличието или липсата на инициали Д. П. ще реши ли проблема с това дали някой, чиито имена започват с тях, е бил част от този механизъм, за който говоря? Ако ги има, Златанов ще мълчи, а някой Д. или П. ще отрече. Ако ги няма – значи ли, че кръгът на хората, които са дърпали конците на председателя на комисията се изчерпва само с тези, които фигурират в страниците или пък че КПУКИ е единствената държавна институция, в която това се е случвало? Не се иска кой знае каква прозорливост, за да е ясно какъв е бил и какъв е съставът на едно неформално “Политбюро”, което е определяло кой “да има конфликт” и кой да няма
– подсъдимият е само изпълнител на чужда воля. Д. и Ц. , или А, Б, В …Ю и Я не са в този “клуб” защото инициалите им са в това тефтерче или пък не биха членували в него, ако не са записани там? Те са били и са, независимо от това, което си е писал Ф. З.”, написа Цацаров.

По този повод протестиращи коментираха, че щом самият Цацаров внушава, че знае кой стои зад добре известните инициали от единия тефтер – Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф., би трябвало да е наредил на подчинените си да разследват тези хора, вместо да разсъждава как подобно дело няма как да има успех.

Сред демонстрантите имаше представители на “Протестна мрежа” и “Ранобудните студенти”. Събитието бе организирано именно от “Протестна мрежа” под надслов “Код 10: страхуват ли инициалите ДП прокуратурата”.

“Не можете да заличите границата между мафията и гражданите – фалшифицирайки тефтерчетата на Златанов. Ние знаем какво и кой стои зад инициалите ДП и зад останалите в пътната карта на политическата корупция в България. Ние ще ви спрем – Гражданите срещу Мафията. Ще бъдем в понеделник в 18.30 часа пред Съдебната палата и ще донесем нашите тефтерчета”, пишеше в страницата за протеста във Фейсбук.

Някои от присъстващите действително носиха тефтери, които демонстративно оставиха до заключената ограда на Съдебната палата. Други увиха решетките с тоалетна хартия и закачиха бележка с надпис: “Не спирате да се о*ирате”.