Пререканията между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски колко пъти са се виждали в кабинета на Цветанов, докато беше вътрешен министър, вече са достояние на прокуратурата, след като настоящият МВР шеф Цветлин Йовчев поиска Сотир Цацаров да провери твърденията на предшественика му, че вътрешното ведомство е фалшифицирало данните от справката за броя на срещите.

Спорът избухна след като Пеевски каза, че бил над 40 пъти в кабинета на Цветанов, а последният настоя, че посещенията са били не повече от 7. През февруари Пеевски извади справка, издадена му от МВР.

Йовчев обаче отказваше да предостави такава на в. “Капитал”, който я поиска по Закона за достъп на информация. Медията успя да осъди министъра и на 4 юли той й изпрати исканата информация, от която става ясно, че твърденията на Пеевски са по-близо до истината – регистрираните му посещения в кабинета на Цветанов са 38.

Парламентарният секретар на МВР Тодор Пройчев потвърди в петък пред Mediapool , че Йовчев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да образува проверка за твърденията на Цветанов, че МВР е фалшифицирало данните от справката за срещите му с Пеевски.

От държавното обвинение обясниха, че сигналът е за “набедяване пред надлежен орган на властта”, въпреки че в случая става въпрос за изявление на Цветанов по телевизията, а не пред разследващите.

Все пак Софийската градска прокуратура (СГП) ще образува проверка, но тя няма да бъде за набедяване, тъй като такова няма. Всъщност в този случай Цветанов не е извършил нищо съставомерно, тъй като ако е обидил или оклеветил ръководството на МВР с думите си, това не е в компетентността на прокуратура, а е въпрос от частно-правен характер.

СГП ще провери дали във въпросната справка са включени манипулирани от служители на МВР данни, като ще бъдат разпитани служители на комендатурата в силовото ведомство, които записват влизащите през главния вход.

От прокуратурата уточниха пред Mediapool, че вероятно срещите между Пеевски и Цветанов, докато е бил вътрешен министър, ще се окажат доста повече от 40, както обяви през февруари самият депутат от ДПС. Причината е, че в справката на МВР по случая не били отразени случаите, в които Пеевски е бил воден от някого, а само тези, в които е посещавал ведомството сам.

В същото време от МВР разпространиха съобщение, от което става ясно, че ведомствените юристи не са особено запознати с компетенциите на прокуратурата: “Вицепремиерът и министър на вътрешните работи моли да бъде извършена проверка в рамките на законово определените правомощия на Прокуратурата на Република България за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс от г-н Цветан Цветанов. Повод са изказвания на народния представител, че справката на МВР за срещите между депутата от ДПС г-н Делян Пеевски и заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, докато е бил вътрешен министър е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници”.

Става въпрос за справката, огласена през февруари от Пеевски, че двамата са се срещали 40 пъти в кабинета на Цветанов, докато той беше вътрешен министър (юли 2009-февруари 2013).

Дотогава Цветанов твърдеше, че в този период се е виждал с Пеевски не повече от седем пъти.

Междувременно МВР категорично отказваше да предостави на “Капитал” въпросните данни с обяснението, че Пеевски не е дал съгласието си.

След като ГЕРБ спечелиха убедително европейските избори в края на май, Цветанов отново подхвана темата, обявявайки, че справката е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.

“Смятам, че темата за срещите с Пеевски се изговори достатъчно. Има тотално несъответствие в справките и поне над 60% от данните за срещите ни са неверни… Името на Пеевски е дописано в справката, за да се разобличи един човек, и всичко, което ми се случва в рамките на една година е в тази посока”, заяви Цветанов на 27 май пред бТВ.

В края на миналата седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на МВР, с което бе отказан достъп до въпросната информация. Точно преди година “Капитал” поиска чрез запитване по ЗДОИ данни за “гостуванията” на Пеевски от юни 2009 до юни 2013 г.

“Решенията на съда се изпълняват, не се коментират”, коментира лаконично по този повод Цветлин Йовчев в сряда.

В петък от МВР предоставиха на медията информацията, която така старателно пазеха в тайна в продължение на година. От нея става ясно, че Пеевски и Цветанов са се срещали в кабинета на вътрешния министър общо 38 пъти в този период.

Депутатът е започнал да навестява вътрешния министър в кабинета му близо година и половина след като Цветанов поема поста. Първото регистрирано посещение е на 3 ноември 2010 г., а в края на същия месец има още едно.

Най-интензивни са били вижданията им през 2011 г, когато двамата са разговаряли 24 пъти на четири очи. През същата година двамата са пропуснали среща в министерския кабинет само през октомври.

През 2012 г. Пеевски е гостувал 10 пъти на тогавашния вътрешен министър. Едно от тези посещения е било на 26 юли, точно преди рождения ден на Пеевски на 27 юли. Така справката на МВР потвърждава думите на Пеевски, че е бил извиканв полунощ на рождения си ден при Цветанов.

През 2013 г. срещите им в кабинета на Цветанов в МВР са само две – на 23 януари и на 4 февруари. В края на февруари правителството на Борисов подаде оставка.