Прокуратурата ще протестира решението на Софийския градски съд (СГС) да пусне от ареста тримата задържани за опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Това съобщи говорителят на градската прокуратура Елка Ваклинова в неделя, след като предишната вечер съдът прецени, че обвинението не разполага с доказателства, че Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са опитали да убият Пеевски.

 

Освен, че по делото липсват доказателства, прокуратурата не е посочила конкретно нито кога, нито къде е било извършено покушението, коментира в събота пред журналисти Николай Хаджигенов, адвокат на задържания Георги Христов. Той допълни, че обвинението не е посочило и мотив за извършването на опита за убийство на депутата.
 

До момента от държавното обвинение не са дали абсолютно никаква информация около разследването, свързано с две от най-влиятелните фигури в държавата, за които има всички основания да се смята, че дърпат конците на политиката в три поредни правителства.

 

От прокуратурата останаха верни и на практиката си да не казват кой обвинител работи по делото. В събота стана ясно, че наблюдаващ прокурор е Илиян Рангелов, командирован в Софийска градска прокуратура, но и той запази пълно мълчание.

 

В делото няма нищо освен СРС-та и видеонаблюдение, в които едни хора си говорят, но не и за убийство, каза още адвокат Хаджигенов.

 

В предоставените записи на телефонни разговори името на Пеевски се споменава само от свидетел на обвинението, но не и от някой от задържаните. “Не само не се споменава убийство, няма дори евфемизъм за убийство”, каза адвокатът в неделя пред Нова тв. Според него за пореден път прокуратурата събира две и две и изважда сбор 84.

 

Преди ден Николай Хаджигенов обърна внимание на факта, че арестите са станали на 11 юни, а се твърди, че опитите за убийство на депата от ДПС са през май: “Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни. Твърди се, че опитът за убийство е към май месец, не е ясно кога през май, което към датата на задържане 11 юни означава 42 дни. Не може да съществува опит за убийство, дори и приготовление не може да съществува… Опитвали са до го убият 42 дни ли?”.

 

Прокуратурата разчита на един анонимен свидетел и бодигардове на Пеевскки, които подали сигнал, че някой се опитва да пробие охраната му.

 

“Поръчаният” благодари на прокуратурата

 

Разследването се е водело в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Красимир Алексиев и Мая Ковачева.

 

Както градската прокуратура, така и столичното следствие, се ръководят от близки до ДПС кадри. Христо Динев, чиято съпруга е била личен съветник на депутата от ДПС Четин Казак, беше избран за градски прокурор през януари. Шефът на столичното следствие Петьо Петров (популярен като Пепи еврото), пък е титуляр по разследвания свързани с ДПС и Делян Пеевски.

“Поръчаният” Делян Пеевски заяви в неделя, цитиран от “Преса”, че няма да коментира “конкретната ситуация”. “Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни”, каза той. “Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата”, допълни Пеевски, който към момента изглежда единственият запознат с хода на разследването, макар че няма информация да е разпитван по делото.

 

От времето на Филчев прокуратурата се използва за уреждане на бизнес отношения

 

От времето на Филчев прокуратурата се използва от бизнесмени и за уреждане на бизнес отношения. Подобно нещо не може да стане без намесата на главния прокурор и градския прокурор, заяви адвокат Николай Хаджигенов в неделя пред Нова телевизия, уточнявайки за пореден път, че единствената “вина” на клиента му е познанството с Цветан Василев и правенето на бизнес с “Булгартабак”.
 

Хаджигенов изрази мнение, че след като Василев и Пеевски не са намерили нищо един за друг, са започнали да атакуват хората от обкръжението на опонента си.

“Моят клиент дори не се споменава в делото, просто той е приятел от двадесет години с друг от задържаните”, казва Хаджиниколов.

 

След като съдия Димитрина Ангелова отказа да задържи тримата обвиняеми, близки до Пеевски медии започнаха открита кампания срещу нея.

Тези неща, които се случват между едни фирми и една банка за резултат от сътресения на последния етаж – в резултат на това, че Ахмед Доган “е решил, че някой не си изпълнява задълженията или че някой не му е потребен”,коментира в неделя пред Нова тв бившият шеф на Националната служба за сигурност – Атанас Атанасов относно информацията за готвеното покушение срещу Делян Пеевски и насочените обвинения за това спрямо Цветан Василев и хора около него.

Атанасов обясни, че в основата на всичко стои разрив между Ахмед Доган и Цветан Василев, като ябълката на раздора е КТБ, чийто корпоративен собственик по документи е именно Василев.

“Отдавна е известно, че това е банката на ДПС. Нещо се случи в управлението на този основен обръч, но не знам какви са конкретните причини. Интересно е, че тези публични сътресения станаха, когато Цветан Василев придоби друга банка”, посочи още той.

Атанасов определи случващото се като активно мероприятие и допусна, че зад него може да се крият интереси, свързани с проекта “Южен поток”: “Не изключвам опитът за покушение над Делян Пеевски да е за разпределение на порциите по проекта “Южен поток”. Основните играчи в строежа на газопровода на българска територия са обръчи на ДПС. Не е изключено банката да не се е държала правилно и да не е дала това, което се е искало.”