Има образувана прокурорска проверка срещу съдия Стефан Гроздев, който е кандидат за шеф на Софийския апелативен съд, става ясно от документите на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Той се проверява по сигнала на Недим Генджев отпреди три години, когато Генджев обвини съдия Гроздев във взимането на подкуп от 350 000 евро, съобщава сайтът “Правен свят”.

На 20 април 2011 г. състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Гроздев взе решение за регистриране на Мустафа Алиш Хаджи за втори мандат като главен мюфтия. Тогава, пред медиите, Недим Генджев обяви, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвини съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро за регистрирането на избора.

Генджев добави, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда. Той добави, че в България “пълзи влизането на една чужда държава, която не е членка на ЕС”.

Пред “Правен свят” съдия Гроздев каза, че действително срещу него има прокурорска проверка по повод сигнала на Генджев. Добави, че е било представено ксерокопие на документ, който уж бил подписан от него. В този документ се твърдяло, че съдия Гроздев бил взел пари от Турция да регистрира Мустафа Хаджи.

Тези факти са били изяснявани от предишния състав на ВСС, тъй като сигналът бил пратен и до него. В хода на проверката било установено, че документът е с невярно съдържание и заради това проверката била прекратена. Съдия Гроздев каза още, че не знае защо и как продължава прокурорската проверка.

През последните 5-6 години срещу Гроздев е имало редица прокурорски преписки, като почти всички са прекратени, защото не са установени основания за извършване на проверки.

Само по един от сигналите проверката продължава.

Етичната комисия на ВСС е изслушала съдия Грозев преди ден и е излязла с позиция, че той има необходимите нравствени качества, за да бъде назначен за шеф на съда.

На сайта на ВСС е публикувано и становището за нравствените качества на другия кандидат за поста – Веселин Пенгезов. Той на своя страна е с четири обвинения по аферата “ОПАК”, която разтърси магистратурата в началото на тази година. Заради това Етичната комисия към ВКС е отклонила искането на ВСС да изрази становище за притежаваните от съдия Пенгезов нравствени качества.

Изборът за председател на Софийския апелативен съд е насрочен за 19 ноември.