Има дирекции на МВР, които често не предприемат мерки за контрол върху изтеклите разрешителни за оръжия. Това стана ясно във вторник от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след извършената от държавното обвинение проверка за спазването на Закона за оръжията и боеприпасите. Тя установи, че в страната напълно законно се притежават 340 583 броя огнестрелно оръжия с близо 50 милиона броя боеприпаси.

 

“Ако имаме повече от 48 милиона единици боеприпаси от всякакъв калибър, категорично тази армия от въоръжени цивилни лица конкурира въоръжените сили”, коментира Сотир Цацаров.

 

Прокурорската проверка започна зарадитрагедията в Лясковец през март, когато при опит да бъде задържан, психично неуравновесеният Петко Петков уби спецполицай и рани още трима, използвайки законно притежаваните си четири ловни оръжия. Впоследствие се оказа, че полицаи от Велико Търново и Горна Оряховица са нарушили правилата за контрол върху разрешителните за притежаване на оръжие.

 

Прокуратурата не е имала за цел да провери дали криминално проявени притежават оръжия.

 

Общият брой на редовни разрешителни за притежаване на оръжия от физически и юридически лица е 211 486. Те притежават общо 340 583 броя пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, комбинирани, полуавтоматични, ловни автомати, картечници, адаптори към тях и други огнестрелни оръжия. Боеприпасите за всички тях достигат внушителните 48 717 691 броя.

 

122 455 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 – за охранителна дейност, 180 958 са ловни, 3856 – за спорт. В графата “други” са преброени 2984 оръжия, предимно колекционерски.

 

“Признавам, че не очаквах малки цифри, но тези са изненадващи. Ако имаме 48 млн. единици боеприпаси от всякакъв калибър на законово основание, тази армия от въоръжени цивилни лица конкурира въоръжените сили”, коментира обвинител №1.

 

Случаите на изтекло разрешително са над 100, вътрешното министерство обаче не е направило нищо да отнеме вече незаконните пушкала. Образувани са 14 дела. Проверките по останалите случаи продължават. Под прицел са и служители на МВР. А прокуратурата е пратила 53 препоръки на МВР. “Не съм изненадан от установените нарушения. Ние установяваме същите нарушения по наши канали. Ще работим в посока отстраняването им”, бе лаконичният коментар на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

 

Цацаров даде пример с областната дирекция във Видин като за един от “най-фрапиращите случаи”. Там са установени 40 случая с изтекъл срок на разрешенията, по които не са предприети никакви мерки. В София-град са установени 23 лица с изтекъл срок на разрешение, по отношение на които не са предприети действия от органите на МВР.

 

В Ловеч не е създаден и не се води какъвто и да е електронен регистър на разрешителните. В районното в Тетевен служителят, който отговаря за контрол върху оръжията, не само не притежава компютърна грамотност, но дори не е в състояние да представи на колко лица за колко оръжия за какъв период са били издадени разрешения, разказа Цацаров Той похвали организацията в областните дирекции във Варна и Пловдив.

 

Прокуратурата вече е образувала 14 дела за незаконно притежание на оръжие, а към МВР са отправени 53 препоръки за подобряване на практиките по контрол.

 

Цацаров се похвали, че проверката е установила всичко – “до последния калибър и марка на огнестрелните оръжия”. Той допълни, че са започнали проверки срещу служители на МВР, но едва ли във всички случаи ще се стигне до установяване на престъпление. Докладът от проверката ще бъде пратен на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който да прецени дали няма основания за търсене на дисциплинарна отговорност от полицаите. Той ще бъде пратен и на вътрешната комисия в Народното събрание.

Проверката е установила двама особено тежко въоръжени българи. Единият притежава 13 огнестрелни оръжия – 2 пистолета и 11 ловни пушки и карабини. Вторият е с още по-голям арсенал – той има 2 пистолета, 1 револвер, 12 ловни пушки и 12 ловни карабини – общо 27. Специално за тези два случая е направена проверка дали тези хора имат криминални регистрации, но се оказали “чисти”.

По този повод главният прокурор каза, че трябва да се помисли за въвеждане на ограничение върху броя на законно притежаваните оръжия.