Мярката за неотклонение на руския предприемач и дисидент Николай Кобляков не е обжалвана в срок от българската прокуратура. Така той остава на свобода с мярка “Подписка” и може да подготви защитата си по делото за екстрадиция по искане на Русия, съобщи сайтът за разследваща журналистика “Биволъ” във вторник.

По-принцип обвинението обжалва всички по-леки мерки от искания постоянен арест. В случая изглежда е преценено, че това не е целесъобразно, след като българския съд постанови най-леката мярка и дори прецени, че в българското законодателство няма текст, съответстващ на руското обвинение срещу Кобляков и той няма как да бъде екстрадиран.

Кобляков беше арестуван на летище София по заповед от Интерпол на 29.07.2014. Задържането му предизвика остра обществена реакция заради съмнения за политически мотивирано задържане. Кобляков, който има руско и френско гражданство, е основател на френската неправителствена организация “Свободна Русия” (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

 

В деня на ареста на Кобляков прокуратурата изпрати противоречиви послания до медиите. Официалният отговор беше, че “такъв случай няма”. Факт е обаче, че след задържането на Кобляков на летището случаят е бил докладван в международния отдел на прокуратурата и оттам са поискали допълнителна информация от Москва, преди да внесат постановление за 72 часово задържане.

“Биволъ” напомня, че продължава да се занимава със заповедта на московското бюро на Интерпол, издадена на 01 април 2014. Според сайта тя вероятно не е изпратена до Франция и партньорските служби, тъй като през последните месеци Кобляков безпрепятствено е летял в няколко европейски страни и в САЩ.

Руският правозащитник е споделил пред “Биволъ”, че заповедта от Интерпол е получена в деня, в който той се качва на самолета за България.