Прокуратурата ще иска допълнителни пояснения по съдебно-медицинската експертиза на 18-годишния Тодор от Враца, който почина след побой, нанесен му от братята Иван и Десислав Дамянови, предаде БНТ в неделя. В петък петорната съдебно-медицинска експертиза показа, че момчето е починало от наследствено хронично заболяване на сърцето, водещо до изменения на сърдечния мускул, при които смъртта може да настъпи и неочаквано и при видимо добро здраве.

Сега държавното обвинение иска от лекарите да кажат дали нанесеният побой над момчето може да провокира внезапна сърдечна и дихателна недостатъчност и дали напрежението при конфликта с двамата братя може да се е отразило на общото състояние на Тодор.

Прокуратурата ще коментира съдебно-медицинската експертиза в понеделник, като се очаква и отговор дали ще бъде преформулирано обвинението срещу двамата братя.

Както е известно, обвиняемите по случая Иван и Десислав Дамянови първоначално бяха привлечени към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда на Тодор.

Това обаче предизвика протести във Враца, които провокираха главния прокурор Сотир Цацаров спешно да прати екип от Върховната касационна прокуратура да провери работата на колегите им в града. Резултатът бе, че Дамянови получиха обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди, въпреки че тогава все още не бе ясна причината за смъртта на ученика.

Двамата в момента имат наложена парична гаранция от 2 хил. лв.