Софийската градска прокуратура се отказа от собственото си становище, че руският дисидент Николай Кобляков трябва да бъде екстрадиран в Русия по настояване на тамошните власти.

Това обяви във вторник обвинителят Валентин Кирилов, който държа пред съда пламенно слово, поддържащо тезата на защитата. Според него Русия е тоталитарна държава, неспособна да осигури справедлив процес на Кобляков.

Прокурорът дори окачестви “политическата дейност” на руския правозащитник като “добра”.

Той цитира и доклади на международни правозащитни организации, критикуващи политиката на руския президент Владимир Путин. Кирилов не спомена и дума по същество за обвинението срещу Кобляков.

Промяната в становището на държавното обвинение изглежда повече от странна на фона на категоричната й досегашна позиция, изразявано на всички съдебни заседания досега, е руснакът трябва да бъде задържан и екстрадиран.

Очаква се Софийският градски съд да се произнесе във вторник.

Кобляков е основател на френската неправителствена организация “Свободна Русия” (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу режима на Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

Той бе арестуван у нас по заповед за арест, издадена от Интерпол, заради обвинение от руските власти за присвояване на чуждо имущество за повече от 42 милиона рубли.