Български банки са готови да купят кредити от затворената ТБ “Виктория” – дъщерна на КТБ, за над 300 милиона лева.

Вчера изтече срокът, даден от БНБ, за подаване на оферти. Чрез продажба на кредити “на парче” централната банка ще се опита да осигури ликвидност за малката “Виктория”, така че когато тя отвори врати, да има пари за депозантите, които искат да се изтеглят от трезора. След това кредитната институция ще бъде ликвидирана.

Поне 15 банки са подали оферти до 15 октомври, сред тях са повечето големи трезори. Кредитите са разделени на сегменти – потребителски, ипотечни, за малкия и средния бизнес, пише вестник “Преса“.

Клиентите трябва да са спокойни – дори и да обслужват заемите си не към “Виктория”, а към друга банка, условията в договора няма да се променят, казаха експерти. Предстои БНБ да направи “къса листа”, в която да влязат трите най-добри предложения за различните пакети. След това банките, които искат да купят заемите, ще имат време за щателна проверка на състоянието на всички кредити, обясниха източници на “Преса”.

До финализиране на търга обаче може и да не се стигне, ако държавата или частни инвеститори представят детайлен план за спасяване на банковата група на КТБ. По данни от март тази година “Виктория” е раздала кредити за над 327 млн. лв., а привлечените средства в трезора са на обща стойност над 364 млн. лв.