Проверката, по която преди два дни в СДВР бе привикан бившият депутат от БСП Румен Петков, е била прекратена заради липса на данни за престъпление, съобщи във вторник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Този случай стана повод бившият вътрешен министър от тройната коалиция да отправи поредните си нападки към държавното обвинение, обявявайки, че то било “джобното ножче на Делян Пеевски”.

 

“Изявленията на г-н Петков – без коментар. Нито мога, нито искам да повтарям или имам речника, поведението и начина на мислене на гражданина Румен Петков. Хората с тип мислене “джобно ножче” и асоциации, колкото и оригинални да им се струват, на самите тях, са останали твърде назад във времето и събитията, защото днес, струва ми се, не се ползват джобни ножчета”, коментира иронично главният прокурор Сотир Цацаров.

 

По повод подозренията на Петков, че прокуратурата му е организирала “шоу”, съобщавайки на медиите, че е призован в столичната полиция, ръководителят на обвинението директно намекна, че тази информация е излязла от МВР.

 

“Монетата има и една друга страна. Призованият гражданин, който и да е той – Румен Петков, Иван Иванов или който и да е – не може да бъде подложен на целево осветяване на явяването му от страна на медиите и от това да се правят внушения за виновност в каквото и да е – особено в сегашната предизборна обстановка. Поставя се въпросът – кой е режисирал всичко това. Ако сред вас има хора, които са присъствали на влизане и излизане на г-н Петков в сградата на СДВР, дали можете да ми кажете – кой ви е съобщил за това? Въпросът не изисква отговор, защото е много ясно, че имате определени източници и знам какво ще ми отговорите. Аз не го и очаквам този източник. Този, който е съобщил за присъствието на г-н Петков в сградата на СДВР, не е нито прокурор, нито служител на прокуратурата. Отговорът трябва да бъде даден от ръководителите на институцията, която е призовала гражданина Румен Петков. Прокуратурата не дължи такъв отговор, нито е тръгнала в неделя рано сутринта да събира представители на пресата заради едно лице, призовано в СДВР”, каза Цацаров.

 

По думите му проверката, водена в София, е била по сигнал за престъпления срещу политическите права на гражданите. Той обаче не уточни срещу коя партия е бил сигналът.

 

Целия ден в неделя Петков изказваше пред медиите възмущението си, че контролирано от прокуратурата в медиите е изтекло, че е привикан в полицията, при условие, че преписката е засекретена. Пред Нова тв Петков отново разкри политическия контекст на случая и го обясни с репресивните действия, предприети от страна на управляващите към формацията АБВ на президента Първанов, чийто член е той.