Евентуален нов провал на процедурата за избор на приемник на главния съдебен инспектор Ана Караиванова, чийто мандат изтече в началото на м.г., ще се превърне в олицетворение на неупсешната съдебна реформа, както и на порочното отношение на всички партии към съдебната власт.

Това се казва в отворено писмо на седем от най-изявените неправителствени организации в сферата на правосъдието и човешките права – Български институт за правни инициатива, Български хелзинкски комитет, Институт за развитие на публичната среда, Програма “Достъп до информация”, Програма за развитие на съдебната система, Съюз на съдиите в България и Съюз на юристите в България.

Както Mediapool вече писа, има голяма вероятност парламентът за пореден път да не успее да избере главен съдебен инспектор, тъй като ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака” не могат да постигнат съгласие и да подкрепят един от двамата кандидати – Вера Чочкова или Теодора Точкова.

Назначаването на ръководител на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) препъна както миналия парламент, така и настоящия, тъй като за избора е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите (160 гласа).

“Ако тези съобщения са верни, това би била третата поредна провалена процедура в два парламента след изтичане на мандата на предидущия титуляр през януари 2013 г. и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще остане без ръководство вече повече от две години. Заедно със скандалите около избора на инспектори през декември 2011 г. и януари 2012 г. това окончателно би утвърдило Инспектората като пример за провалите на съдебната реформа и на порочното отношение към съдебната власт от страна на всички политически сили”, се посочва в писмото, изпратено до парламентарния шеф Михаил Миков, двамата му заместници Мая Манолова и Алиосман Имамов, както и до лидерите на четирите партии в НС – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров.

Според седемте организации евентуален провал на процедурата “ще бъде и конкретна илюстрация за това как с престъпна лекота институция след институция биват оставяни да се делегитимират, да изпаднат в правна безтегловност и да бъдат подкопани от съмнения за надделяване на прикрити интереси при назначенията на ръководствата”.

“В момента в парламента има две кандидатури, излъчени след безпрецедентно усилие на професионалната общност и в резултат на конструктивния подход на самото Народно събрание, което остави достатъчно време за номинации и внесе получените предложения. Това е шанс за първи път от много време политическата ни система да даде пример за безукорен избор и България да произведе добра новина по отношение на съдебната реформа. Всичко, което депутатите трябва да направят, е да насрочат избор и да гласуват за онази от двете кандидатури, която считат за по-добра”, продължава отвореното писмо, копие от което е изпратено и на ЕК.

До издигането на Вера Чочкова и Теодора Точкова се стигна, след като ССБ предприе инициатива за излъчването на кандидати от кариерата, които са с безупречна репутация. Асоциацията на прокурорите също изненадващо предложи на парламента свой кандидат – Атанас Гебрев от Върховната касационна прокуратура. Никоя от четирите партии в парламента обаче не го номинира официално.

Депутатите вече демонстрираха липса на сериозно намерение най-накрая да назначат приемник на Караиванова по време на изслушването на Чочкова и Точкова в началото на юни. Интересът към концепциите им беше повече от вял, като народните представители задаваха предимно общи въпроси на двете.