Приходната част от актуализирания бюджет може да бъде изпълнена за тази година. Това заяви ресорният зам.-министър на финансите Людмила Петкова. Тя увери, че ще бъдат събрани необходимите средства, за да се осигурят коледни добавки на част от пенсионерите. Работи се и по увеличаване на събираемостта на здравно-осигурителни вноски, за да може да се намерят пари и за болниците.

Възстановяването на дължимите данъци от бюджета към бизнеса доведе до забавяне през предишните месеци, но сега води до повече приходи от предходната година, защото заради задържаните средства на бизнеса съответно той не е могъл да се разплаща за заплати, да плаща към доставчици, а те от своя страна, ако са били длъжници към бюджета, не са могли да платят данъци и осигуровки, обясни Петкова. По думите й този ход за връщане на задържаните дългове към бизнеса е трябвало да се направи и най-подходящият момент е бил средата на годината, за да има време да се нормализира процесът. В момента ДДС се възстановява в срок, получават се регулярно приходи и бизнесът може да разчита на средствата, за да развива дейността си, каза още зам. финансовият министър.

Във финансовото министерство се правят различни разчети за възможностите за данъчни облекчение при данъка върху доходите на физическите лица, обясни още Людмила Петкова. По думите й догодина ще бъдат анализирани различни варианти, като вероятно ще бъде търсен начин за подпомагане на семействата с деца. Ако бъде въведена нова данъчна преференция, това ще доведе до отпадане на облекчението за младите семейства с ипотеки.

Петкова посочи, че е бил анализиран и би могъл да се ползва опитът на Ирландия, където има добра система за данъчни преференции по отношение на данъците върху доходите на физическите лица. Освен преференциите за деца там се приспадат и таксите за градина на децата, и разходи за наети детегледачи например.

От 2014 година започва обсъждането за промени през 2015 година и всичко, което ще се обсъжда за по-следващата година, ще се анализира, каза зам.-министърът.