Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за потребителския кредит. С предложението се предвижда да бъде разширен обхватът на закона и при т.нар. „бързи кредити” под 400 лева. Това се налага, тъй като напоследък зачести практиката на отпускане на заеми до 399 лева при неизгодни и в много случаи неясни условия за кредитополучателите.

Друг проблем са редица такси, свързани с отпускане, обслужване и погасяване на кредита. Промените предвиждат да отпадне и т.нар. наказателна лихва при предварително погасяване на заема. Съществени са облекченията и при ипотечните кредити.

Промените, предложени от БСП и ДПС, включват и контрол върху заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.

Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, обясни депутатът от БСП Румен Гечев. “Намаляваме броя на таксите, които ще плащат кредитополучателите съобразно европейските стандарти”, каза той.

Сериозни облекчения ще се осигурят и за потребителите на ипотечни кредити, обясни още Гечев.

“Задължаваме търговските банки да предложат алтернативен кредит на кредитополучателите, става дума за жилищните кредити, при които в случай, че те са неплатежоспособни, тяхното задължение към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище. Разбира се, че тези кредити, очакваме, както и в Европа, те ще бъдат малко по-скъпи. Колко по-скъпи зависи от пазарните условия, но българите, които решат да плащат тази по-висока лихва, ще имат сигурна гаранция, че те няма да изпаднат не само в състояние на неплатежоспособност, но изпадайки в такова състояние няма да имат допълнителни задължения към банката”, каза Гечев.

Той напомни, че има семейства, на които не само че им се вземат жилищата, но до края на живота си трябва да плащат разликата между продаденото от съдия изпълнителя жилище и дължимата сума в банката.

Очаква се промените да влязат на второ четене следващата седмица.