Премиерът Пламен Орешарски направи за първи пот по-обстоен коментар за случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ), като увери, че банката ще отвори врати за граждани на 21 юли, както заявиха и от БНБ, и заяви, че банката сигурно ще е с нови собственици.

На традиционната месечна среща във вторник с неправителствени организации, голямата част от които се учредиха като “контрапротестиращи” през миналата година и като противници на президента Плевнелиев, Орешарски обясни, че на мястото на досегашните акционери в КТБ ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВ).

Премиерът напомни каква е процедурата по закон. След оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства. “Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения“, посочи премиерът, като не се стърпя да демонстрира от страната на кой от двата тежко враждуващи бизнесмени е.

Орешарски посочи, че е участвал лично в разработването на схемата от БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор. „Банковата система се регулира и надзирава от БНБ, затова водещата роля е на БНБ, а ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос“, подчерта той.

Орешарски каза, че всички сме свидетели на атаки към банката, включително медийна, след което е последвала “класическа клиентска паника“ и тегления на депозити, което доведе до необходимостта КТБ да бъде поставена под специален надзор.

“Нито една банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент, тоест под такава угроза може да попадне всяка банка“, посочи премиерът.

Премиерът обясни още, че задачата на квесторите, посочени от БНБ, е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не.

“Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана, предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, каза Орешарски, като допусна, че това ще отнеме поне седмица.

Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, но посочи, че на този етап не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му.