Прекратеният натиск на изпълнителната власт върху съдиите бе отчетен в понеделник като първи и най-важен успех на екипа на вицепремиера и правосъден министър в оставка Зинаида Златанова. “Това няма да спра да го повтарям (че прекратихме този натиск)”, каза тя пред медиите на своята прощална пресконференция. На този фон Европейската комисия не спира да критикува България за буквално спрялата съдебната реформа, докато България не може да отчете друго, освен че Цветан Цветанов не беше на власт.

Обяснението на Златанова за спрялата реформа бе, че е нямало политическа воля за извършването й, както и стабилно мнозинство в парламента. “Политическата ситуация не беше добра за радикални реформи в съдебната система”, коментира вицепремиерът в оставка.

Факт е, че за година и два месеца кабинетът “Орешарски” не успя да прокара нито един законопроект с важни за съдебната власт промени. На трупчета бяха оставени всички предложения на неправителствения сектор и огромният брой идеи на Съюза на съдиите в България за преструктуриране на Висшия съдебен съвет. За капак правителството ще остави системата във фактически фалит, ако се вярва на данните, идващи от ВСС. Този въпрос също ще бъде оставен за решаване от служебното правителство, а и на това след него. Златанова прогнозира, че пари ще бъдат отпуснати през септември. ВСС твърди, че тогава близо 100 съдилища и прокуратурата няма да имат пари да си платят тока.

По отношение на неприетите идеи на съдиите и гражданския сектор Златанова каза, че е липсвало съгласие в гилдията по ключови въпроси. В крайна сметка обаче не бе решен нито един проблем, а не само тези, по които нямаше съгласие.

Като успех бе отчетен внесеният в Народното събрание проект за нов Наказателен кодекс (НК). България бе поела ангажимент пред Брюксел кодексът да бъде приет и да влезе в сила до края на 2013 година. Това не стана, но все пак някакъв проект бе придвижен. Новият НК обаче също не бе приет еднозначно. Съдиите от ВКС го обявиха за безсмислен, а гражданските организации излязоха с остри критики.

Успехите на правосъдното министерство извън съдебната власт бяха много по-съществени. Продължава да се обновява системата на Търговския регистър, намалени бяха някои такси, развива се системата за осиновяванията. Все повече изоставени българчета с вродени тежки заболявания намират свое семейство в чужбина. Правосъдното министерство твърди, че ограничава и търговията с българското гражданство със засилени проверки. Отчетено бе подобряване на условия в някои затвори.

В същото време конкурсите за нотариуси все още не са обявени, а последните поправки в тарифата за частните съдебни изпълнители доведоха до скандал. Съдебните изпълнители обвиниха министерството в прокарване на лобистки поправки, които ще блокират събирането на дълговете. Министерството твърди, че с премахването на една такса е поправило явна несправедливост.

По въпросите на съдебната власт обаче нямаше много за казване извън няколко редактирани стратегии. За свой най-голям стратегически успех министерството смята новата си стратегия за електронното правосъдие. За нейното реализиране бе подготвен дори и проект за промяна в Закона за съдебната власт, но и това бе оставено за приемане от следващите управляващи.

Зинаида Златанова за пореден път отказа да даде оценка за работата на този Висшия съдебен съвет. Тя стана известна като един от министрите, които най-рядко изпълняваха правомощието си да председателстват заседанията на ВСС. “Нека оценката за ВСС да я дадат магистратите. Имах добро взаимодействия със съвета по някои важни въпроси. По някои важни проблеми придвижихме нещата напред”, каза Златанова.

За довиждане тя препоръча да продължи работата по създаването на нова Съдебна карта на България, която трябва да реши въпроса с натовареността на магистратите. Зинаида Златанова препоръча и на партиите от 43-то Народно събрание да подпишат декларация за съгласие по важните въпроси на съдебната реформа, за да може да се свърши все пак нещо по темата.