Два важни избора предстоят в Брюксел в следващите дни – кой ще оглави Европейската комисия и кой Европейския парламент.

Днес е първото заседание на Европарламента, който трябва да избере нов председател и 14 негови заместници. Фаворит за поста е Мартин Шулц. В предишния парламент ЕНП и ПЕС имаха договорка да се редуват при председателството. Очаква се Шулц да повтори мандата си и след две години и половина да бъде сменен от представител на ЕНП.

Най-престижният пост – този на председателят на Европейската комисия, вероятно ще заеме бившият премиер на Люксембург – Жан Клод Юнкер. Ако бъде избран, Юнкер ще получи за пет години близо 2,2 млн. евро и пожизнезна пенсия от 64 000 евро месечно, съобщи британският „Дейли експрес”.

Седем политически групи ще участват в разпределението на отговорните места в парламента. Сред тях най-големи са Европейската народна партия, в която членуват и евродепутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок, следвана Прогресивния алианс на социалистите и демократите, където участват евродепутатите на Сергей Станишев, консерваторите-реформисти, които приютихаНиколай Бареков и активиста на ВМРО Ангел Джамбазки, алианса на либералите и демократите, в който членуват евродепутатите на ДПС.

Самият Сергей Станишев обяви миналата седмица, че му е възложено, заедно с Мартин Шулц, да сближават ПЕС и ЕНП около десетте приоритета за развитие на ЕС. „Новата роля, в която влизам, е продиктувана от новата ситуация и в Европа, и в страната, в която се оказахме след евроизборите”, заяви Станишев.

За председател на Европейския парламент може да бъде избран всеки евродепутат, стига да е номиниран от поне 40 депутати. Европарламентът ще трябва да избере и 14 заместници на председателя. Най-вероятният избор ще бъде Мартин Шулц, отказал се кандидат на социалистите за председател на ЕС.

Всъщност двата поста – председател на Комисията и шеф на Парламента, преминаха през сложни преговори между европейските лидери, които вече се договориха, като заявиха подкрепата си за Шулц и Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК.

В следващите дни се очаква Парламентът само да узакони номинациите.

До последно срещу избора на Юнкер имаше силна съпротива от британския премиер Дейвид Камерън. Според него Юнкер е представител на брюкселската бюрокрация и няма да поведе курс за промяна, за който настояват в Лондон. „Ще направя това, което казах, че ще направя против този процес и против тази личност”, заяви преди време Камерън.

Жан-Клод Юнкер в момента е опозиционен лидер в Люксембург. В края на миналата година неговата партия спечели убедително изборите с 33,4%, но въпреки това не е в управлението, защото социалистите успяха да сформират свой стабилен кабинет.

Ако бъде избран, Юнкер ще представи предложение за свой екип през септември, като всички 28 кандидати за еврокомисари ще бъдат изслушани от Европарламента. Те ще бъдат гласувани през октомври, а новата Еврокомисия ще заработи през ноември. Тогава ще бъдат избрани и нов външен министър и президент на ЕС.