Мнозинството във Висшия съдебен съвет реши в четвъртък следващият вот за председател на Върховния касационен съд да се проведе пак с компрометираната електронна система за гласуване. Няколко членове на съвета предложиха гласуването да се проведе с бюлетини, но предложението им бе отхвърлило. Така се затвърди впечатлението, че колкото повече се компрометира система, толкова повече мнозинството започва да държи на нея.

Основният проблем на системата е, че гласуването при повече от един кандидат не се провежда едновременно. Така членовете на ВСС могат да ориентират вота си за втория и третия кандидат според резултата на първия. Извън това те са показвали неведнъж, че неморално обръщат своя вот.

Последният случай бе в началото на този месец, когато се избираше председател на Варненския районен съд. При първото гласуване единственият кандидат Ерна Павлова не бе избрана, защото събра недостатъчните 12 гласа в своя полза. Тогава членът на ВСС Димитър Узунов обясни, че се бил объркал. При повторното гласуване се оказа, че цели петима членове са се “объркали” и тя бе избрана. Скандали около системата имаше и при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Мнозинството във ВСС обаче не обърна внимание всички доказателства в полза на гласуването с бюлетини.

Ясен Тодоров излезе отново със спорния аргумент за високите морални качества на членовете на ВСС, които не злоупотребявали със система. Той пропусна да отбележи явните доказателства в полза на обратната теза. Соня Найденов, която преди месец допусна възможността да се променят правила за избор на шеф на ВКС, отново бе против бюлетините.

Камен Иванов обясни на колегите си, че гласуванията с електронната система оставят у него и други магистрати “чувство за горчивина”. “Това ни компрометира”, обясни той.

Тогава се обади Милка Итова. Тя каза на Камен Иванов, че не е хубаво да прави такива внушения за разни “горчивини”. Итова посъветва малцинството във ВСС, което защитава гласуването с бюлетини, да уважава мнението на мнозинството, колкото и да не му е приятно.

В този контекст тя дръпна и една гръмка похвала към новия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

“И на г-н Борисов не му е било да създава такава широка четворна коалиция, но в името на държаността я направи”, каза Итова. Тя не е избрана във ВСС през парламентарната квота с подкрепата на ГЕРБ, а е представител на съдиите в съдебния съвет.

В края на октомври пък пред Mediapool тя даде забележителното със своята откровеност обяснение, че членовете на ВСС първо трябва да се договорят помежду си за успешния кандидат за председател на Върховния касационен съд и тогава да открие процедурата за избор.