Правосъдният министър Христо Иванов издаде заповед, с която открива процедурата и определя правилата за избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Заявленията на кандидатите ще се приемат до 29 септември.

Конкурсът ще се проведе в няколко етапа – допускане по документи на кандидатите, писмен тест на английски и френски език, публично събеседване с издържалите теста и оценяване, класиране и обявяване на одобрените кандидати, съобщават в сряда от ведомството.

Комисията, която ще отсява кандидатите ще се състои от експерти по международно публично право в областта на правата на човека и с доказани познания по английски и френски език. България трябва да представи своите кандидати за съдия пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа до 3 ноември.

От правосъдното министерство напомнят, че проектът за заповед на министър Иванов бе публикуван на ведомствения сайт и до 5 септември можеха да се изпращат мнения, препоръки и становища по нея.

“Бяха проведени работни срещи с правозащитни и неправителствени организации за прецизиране на текстовете от заповедта. Пълният текст на заповедта може да бъде видян в секция “Европейския съд по правата на човека” на страницата на Министерство на правосъдието”, допълват от МП.