Правителството започна да взима спешни мерки в случай на нова бежанска вълна заради продължаващите боеве в Ирак и Сирия, пише „Сега“. Заради прогнозите за нов пик вчера беше решено да се разшири специализираният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец.

С промени в Плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск се увеличава капацитетът до 400 места чрез изграждане на фургонно селище. За целта са предвидени допълнително 637 хил. лв. за транспорт и монтаж на фургоните, за тяхното електрозахранване, водоснабдяване и канализация. Оказва се обаче, че те не са достатъчни и необходимите допълнителни 49 хил. лв. ще бъдат осигурени чрез вътрешно преразпределение на парите за плана. От него ще отпадне изграждането на собствен водоизточник на дома в Любимец и предвиденото за това финансиране ще бъде използвано за завършване до края на годината на фургонното селище.

Центърът в Любимец е към дирекция “Миграция” на МВР, тъй като там се настаняват нелегалните имигранти, преди да подадат молба за бежански статут. Сегашният капацитет на центъра, открит през 2011 г., е 300 души. Преди дни от агенцията за бежанците съобщиха, че центровете в страната са пълни, включително тези в свиленградското село Пъстрогор и Любимец.

Според данните на Евростат през второто тримесечие на 2014 г. убежище са поискали над 1500 чужденци, като за същия период на предходната година техният брой е бил около 1000. Според данни на Държавната агенция за бежанците през 2013 г. броят на лицата, потърсили убежище у нас, е бил над 7100. Само до края на септември броят на потърсилите убежище тук е 6776.

Вчера и от Министерството на отбраната изразиха готовност да се включат в справянето с бежанската вълна. Военният министър Велизар Шаламанов обясни, че войската може да помага с медицински грижи и храна. Тя вече има опит от бежанския лагер в Радуша по време на косовската криза.