Правителството преназначи Светлозар Лазаров за главен секретар с петгодишен мандат, след като БСП и ДПС приеха промени в Закона за МВР, с които бе елиминирана необходимостта от съгласието на държавния глава.

 

Така правителството, което ще подаде предсрочно оставка, гарантира поста за Лазаров за 5 години напред. Оттук нататък отстраняването му минава през неговото съгласие, смърт или установяване на конфликт на интереси или несъвместимост с изискванията за заемане на длъжността.

 

Другият вариант е да се промени законът, каквото намерение вече обявиха от ГЕРБ.

 

Както се твърди, играта на сегашните управляващи е Лазаров да не може да бъде пипан по време на служебното правителство, което президентът ще назначи след разпускането на Народното събрание на 6 август.

“Ако той не бъде назначен, цялата верига по назначаване в МВР трябва да бъде блокирана. Затова и главният секретар е абсолютно необходим. Главният секретар е професионална фигура, а не политическо назначение и не трябва да се влияе от процесите в страната”, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Промените в закона отнеха правото на държавния глава да назначава с указ професионалния ръководител на министерството – главния секретар и въведоха петгодишен мандат за длъжността.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето над тези текстове, но БСП, ДПС и “Атака” ги прегласуваха.

Преди ден ГЕРБ съобщи, че ще внесе предложение в парламента законовите промени да влязат в сила от 1 януари 2015 г., а не от 1 юли, но то едва ли ще мине.

Според партията на Бойко Борисов назначението на Лазаров “в 12 без 5” ще взриви идеята за политическа стабилност.

Светлозар Лазаров бе назначен за главен секретар миналата година по предложение на кабинета “Орешарски” и с указ на Плевнелиев. Той замени подалия оставка Калин Георгиев, който заемаше длъжността при управлението на ГЕРБ.