Назначението на новия началник на Националната служба за охрана Ангел Антонов може да се окаже незаконно, тъй като има съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин.

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен от президентът Росен Плевнелиев по предложение на правителството.

Ангел Антонов бе главен комисар във вътрешното ведомство, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание “генерал-лейтенант”. Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ.

Бившият военен министър Николай Цонев пък коментира, че според Закона за отбраната и въоръжените сили на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години, а Ангел Антонов е роден през 1960 година и “видимо, е малко по-възрастен”.

“Нека да сме наясно, че полицията е девоенизирана от 01 май 2006 година и след тази дата, независимо на каква длъжност и с какво звание (комисар, инспектор и т.н.) са служителите, те са цивилни лица. Ангел Антонов не е изключение. Никакви вътрешноведомствени инструкции за приравняване на званията в МВР с тези на МО не важат и, ако някой желае да постъпи на служба съгласно ЗОВС, то той трябва да отговаря на изискванията по чл.141. Това, че в МВР продължават да си говорят на “другарю полковник“ и “господин генерал” не означава, че имат военни звания”, посочва Николай Цонев.

Според него ако Ангел Антонов остане началник на НСО, то всичките му решения могат да бъдат атакувани по съдебен ред и да бъдат обявени за незаконни.

От президентството досега не са коментирали казуса, но се очаква да излязат с позиция по-късно във вторник.

Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”.