Oткрита е SMS кампания за подпомагането на пострадалите от бедствието във Варна.
Ако искате да помогнете, може да изпратите sms с текст: DMS VARNA на номер 17 777 за всички мобилни оператори.
Цената е 1 лев.

Кален потоп предизвика истинска трагедия във Варна в четвъртък вечерта, при която по данни на вътрешния министър Цветлин Йовчев са загинали поне деветима души, включително две деца и един човек в Добрич. Трима продължават да се издирват и в петък. Кметът Иван Портних пък съобщава за поне 11 идентифицирани жертви.

Дъждът продължи да вали през цялата нощ и до момента. Най-тежко е положението в кв. Аспарухово, където стихията е отнесла пътната настилка, много коли, разрушила е къщи. Високата вълна е е дошла от високите части на квартала, който е разположен на скат в южната част на града, разказват очевидци. В дере, което се намира под ул. “Горна студена”, има залети с кал и тиня много коли и 10 къщи.

Видео клипове от очевидци – тук, тук, тук.

Във Facebook бе създадена група  “Да помогнем на Аспарухово”, която събира помощи за засегнатите от бедствието.

Незакононна сеч и търговски обекти

Според жители на Варна една от причините за трагедията е масовата незаконна сеч в местността Джанавара. Липсата на дървета прави много лесно земното свличане при поройни дъждове.

Общинският  съветник Радослав Коев пък посочи пред “Дневник”, че от години в едно от деретата във високата част на квартал “Аспарухово” са разполагани временни търговски обекти.

Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района и в крайна сметка е била повредена канализацията.

Кметът и правителството се обвиняват в неадекватност

На този апокалиптичен фон Портних и Йовчев влязоха в ожесточен спор пред медиите, разменяйки си взаимни обвинения в бездействие. По думите на Портних в продължение на 30-40 минути той не е могъл да се свърже нито с Йовчев, нито с премиера Пламен Орешарски, а на сигналите на спешния тел. 112 в най-пострадалия от бедствието кв. Аспарухово се е отзовал само един джип на Гражданска защита и никаква тежка техника.

Йовчев пък отрече твърденията на кмета, обвинявайки го, че не е бил в кризисния щаб и командирът на Военноморските сили Румен Николов не е могъл да го намери.

“Тепърва експертите трябва да си кажат мнението на какво се дължи това, че сме стигнали до такива трагични последици във Варна. Искам да ви кажа следното, че от това, което получих като информация как е действал кризисния щаб, какво е направено, минута по минута, че още от първия момент това, което е трябвало да бъде направено е направено. Така че оттук нататък всякакви спекулации, мисля че трябва да ги спрем”, коментира вътрешният министър в петък сутринта.

“За съжаление през цялата нощи никой не се отзова на помощ, нямаше държава вчера”, заяви на свой ред кметът Портних (ГЕРБ), цитиран от “Фокус”.

“В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой. Слава Богу, на местно равнище се организирахме. Централна помощ никаква”, каза той по-рано през нощта.

Премиерът Орешарски реагира на ситуацията във Варна малко след 23.00 часа, обявявайки в профила си във Фейсбук, че е изпратил на място МВР шефа и главния секретар Светлозар Лазаров.

“Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него”, добави министър-председателят в социалната мрежа.

На сутринта Орешарски коментира пред Нова телевизия, че правителството ще отпусне финансова помощ за пострадалите, но първо трябва да се изчислят щетите.

“Координирам с колегите цяла нощ практически. Ще видим с какво можем да подпомогнем сега и какво не е направено. От всичко, което чувам, май че само кметът е леко неадекватен и политиканства. Не му прави чест просто. Ще отпуснем, но нека първо видим щетите какви са и да видим с какво можем да подпомогнем все още. Прогнозите не са добри и за времето”, допълни още премиерът.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Фейсбук, че ”е недопустимо държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации”.

”Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може – разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек”, посочи Борисов.

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе дълбоки съболезнования на близките на жертвите на бедствието и изрази надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

“Президентът следи внимателно действията на компетентните институции в подкрепа на гражданите с оглед и на очакваните нови усложнения на метеорологичните условия”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тежко е положението и в Габрово и Велико Търново

Изключително тежко остава положението и в областите Габрово и Велико Търново, където дъждът не спря да вали през цялата нощ. Няколко населени места бедстват, Проходът на републиката е затворен.

Най-сериозна е ситуацията в Килифарево, където е придошла река Белица и има стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли и разбит асфалт, съобщава БГНЕС.

Няма пострадали граждани, създадени са условия за подслон и пренощуване, но по-голяма част от хората са отседнали при свои близки и роднини. Около 40 са наводнените къщи, съобщи кметът Димитър Събев.

23 юни ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Язовир “Голуша” в община Стрелча прелива през стената, съобщи пред “Фокус” шефът на Басейнова дирекция – Пловдив Никола Кърнолски с уточнението, че местната власт още в петък е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението.

Язовирът при Климент все още не прелива, изпуска се контролирано по реката. Реката е почистена, изсечена е дървесината по нея още миналата година и има проводимост, каза още Кърнолски.

По думите му няма данни за повишение на нивата на други реки на територията на Басейнова дирекция. Все още се събират данни за състоянието на водните обекти в нашия района, валежите продължават, но няма паника в населените места.