Ключовият избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) най-вероятно ще бъде отложен или отново провален заради пътна злополука, претърпяна от единия кандидат – съдията във Върховния административен съд Лозан Панов, който междувременно е пожелал да се оттегли от надпреварата. Така кандидат за поста остава само Павлина Панова, зам.-председателката на ВКС, която участва в провалилия се вече избор за председател на съдилището, след което другата кандидатка за поста – Таня Райковска, бе назначена от мнозинството в съдебния съвет за временен шеф.

Лозан Панов във вторник е бил блъснат на пешеходна пътека в София и е приет в болница с комоцио. Ден по-късно, в сряда, във Висшия съдебен съвет (ВСС) постъпи молбата му, написана от болничната стая в “Пирогов”, че оттегля кандидатурата си. Новината съобщиха членовете на съвета Милка Итова и Димитър Узунов, които са сред вносителите на номинацията на Панов и са го посетили в болницата.
 

Двамата уточниха, че молбата е била написана много емоционално. На въпрос дали пътният инцидент, е причина за оттеглянето на Панов, Итова и Узуинов отговориха уклончиво. Те обаче изразиха лично мнение, че Лозан Панов се страхува, без да уточняват от какво.
 

Двамата казаха, че ще предложат на ВСС да не се произнася незабавно по искането на Панов, а да се изчака възстановяването му след инцидента. Итова и Узунов добавиха, че нито правилата за избора, нито законът, нито конституцията уреждат как да се действа при възникналата ситуация.

Те предлагат ВСС да замрази процедурата за председател на ВКС, като дадат време на Лозан Панов евентуално да преосмисли решението си. Ако, обаче отказът му е категоричен, според Милка Итова от надпреварата трябва да се оттегли и другият кандидат – съдията от Върховния касационен съд Павлина Панова, защото това би я компрометирало, тъй като ще се включи в процедура, която изглежда по различен начин след инцидента с Лозан Панов.