Спиране произвола на банките, злоупотребите на частните съдебни изпълнители, премахване на големите търговски вериги от централната градска част, както и актуализация на учебниците по история. Това са част от исканията, които бяха поставени от представителите на обществения съвет към Парламентарната комисия по взаимодействие с гражданските организации.

„Благодарение на гражданската активност на дневен ред в Народното събрание са теми, които пряко засягат хората”, заяви председателят на Комисията за взаимодействие с гражданските организации в парламента Мая Манолова. Тя напомни, че с последните промени в закона за енергетиката се затяга контрола над ЕРП-тата и се ограничават опитите за злоупотреби в сектора.

„Други два изключително важни закона бяха изработени с участието на обществения съвет и самата гражданска комисия. Това са промените в Гражданско-процесуалния кодекс и в закона за частните съдебни изпълнители, като там се съдържат изключително важни разпоредби, които на практика да освободят гражданите от произвола на банките и на частните съдебни изпълнители. Да се прекрати автоматизмът, който съществуваше при исканията на банките за незабавно изпълнение при просрочени задължения, без да може длъжникът да възразява и срещу размера и срещу лихвите”, обясни Манолова.

„В една голяма степен се връзват ръцете на частните съдебни изпълнители безконтролно да влияят, да се разпореждат и да тормозят българските семейства. Надявам се, че ще има достатъчно време в рамките на този парламент тези законодателни промени да бъдат приети”, каза още зам.-председателят на Народното събрание.