Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова в отговор на въпрос дали ще се отзове, ако бъде извикана на изслушване в парламента или парламентарна комисия.

Това е силно политическо и държавническо действие, така че трябва да бъде внимателно обмислено, добави Попова, цитирана от БГНЕС.

Запитана дали подкрепя мнението на президента, че създаването на парламентарната комисия за срещата му с директора на EVN е опит за нарушаване на баланса между парламент и президент, Попова отговори, че в Конституцията не е търсен баланс между президентската институция и трите власти. В Конституцията е потърсен и намерен баланс между парламента, изпълнителната и съдебната власт. Тя заяви, че президентската институция е създадена като неутрална власт, като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд.

„Когато се говори за баланс, като юрист мисля за трите власти, без нашата президентска власт. Нашата позиция и присъствие в архитектурата на властите е по-различно. Нашите задължения са различни, ние трябва да помиряваме, да обединяваме, да създаваме поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти, за да могат да функционират така както е разписано в Конституцията”, каза Попова.

Тя обясни, че функциите на президентската институция са изключително трудни, защото “най-трудно в този живот е да обединиш, да помириш да говориш за всички, да извадиш пред скоба онова важно, което е за всички и да накараш да се уважават тези, които в момента се намират на високи постове да признаят тези важни неща, които сме извадили пред скоба и да работим всички заедно в сговор за тях”. Така че не ми говорете за баланс между властите, имайки предвид президентската институция, заключи Попова.

Преди това по време на събитие, посветено на Националната библиотечна седмица вицепрезидентът Попова заяви, че за библиотечните труженици няма униние, няма упадане на духа, за разлика от много други области. Мотото на Националната библиотечна седмица е “Библиотеките откриват нови хоризонти”, в тази връзка тя подчерта, че няма друга институция, освен библиотеките, които да търсят нови хоризонти. Без грамотност каквото и да решим да направим просто не се случва, каза Попова.

Тя обясни, че харесва кампанията, посветена на библиотеките, понеже е многостранна, насочена е към всички, към младите, които да приобщи и направи жадни за знания, но и към хората в активна възраст, а знанията трябва да бъдат актуализирани, уменията също, заяви Попова.