Прекратяване на редица порочни практики, водещи до създаване на корупционна среда. Подобряване на управленския капацитет в системата. Повишаване на ефективността на разследванията и понижаване на нивата на битовата престъпност в страната.

 

Това са част от постиженията на ръководството на МВР, отчетени от вътрешния министър Цветлин Йовчев по повод изтичането на първата година от мандата му. Събитието обаче бе по-скоро заключителна пресконференция, на която ведомственото ръководство се постара да докаже със статистически данни, че се е справило по-добре от предходното.

 

Според отчета на Йовчев, родната полиция вече е значително по-ефективна и независима от политическия кабинет, тъй като с новия Закон за МВР (ЗМВР), спрян с вето на президента, “се намалява концентрацията на власт в ръцете на вътрешния министър”.

 

Той визираше най-вече отделянето на звеното за подслушване в самостоятелната Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) към Министерския съвет. По думите на Йовчев със създаването на новата служба “съществено се ограничиха възможностите за политически репресии”.

 

Като сериозен свой успех министърът посочи и съкращаването на администрацията в МВР, която досега се е занимавала с несвойствени за силовото ведомство дейности. При встъпването на Йовчев в длъжност тя съставлявала около 30% от целия щат в министерството, а година по-късно – 18%, които до края на юни трябвало да се свият с още 3 на 100.

 

“Прекратихме порочните практики в МВР – дарения, търговска дейност и неправомерно използване на сила и помощни средства”, добави Цветлин Йовчев, припомняйки, че министерството вече не извършва сигнално-охранителна дейност (СОД), тъй като тя е на доказана загуба за него.

 

По думите му около 8% от служителите на “Охранителна полиция” в миналото са били заети с охрана на частни обекти, “от което МВР губеше от 2 до 6 милиона лева годишно”.

 

“През тази една година МВР се утвърди като фактор на стабилност в обществото като цяло”, обобщи Йовчев, визирайки продължаващите рекордно дълго време антиправителствени протести, при които полицията не е допуснала сериозни наранявания на участници в демонстрациите или на други хора.

 

“Ако се върнем назад във времето и си спомним протестите, които поставиха МВР пред изпитание, и си спомним големия брой нелегално преминали през нашата граница. Ако си спомним ситуацията, в която политически трябваше да работим, както и това, че в един кратък период от време трябваше да проведем реформи, които да гарантират устойчивата работа на МВР. Накратко прочитайки това, което трябваше да свършим, на първо място е, че управлявахме успешно в една от най-тежките кризи, свързани с миграционния натиск”, добави министърът.

 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък изнесе кратка статистическа справка, според която настоящото ведомствено ръководство е успяло да мобилизира състава чувствително по-ефективно, отколкото по времето на Цветан Цветанов.

 

От 1 януари досега на територията на страната са били задържани около 3 тона дрога и перкурсори, като за същия период през 2013 г. количеството е било около 300 кг. Лазаров отчете 382 кг задържан хероин, 92 кг кокаин, 819 кг марихуана и 142 кг синтетични наркотици.

 

По думите му борбата с контрабандата също е отбелязала сериозни резултати, тъй като в хазната били влезли 50 млн. лева повече приходи от акцизи от м.г.

 

По повод твърдението на Йовчев, че битовата престъпност е била свита, Лазаров докладва 47 556 регистрирани престъпления от началото на т.г. спрямо 52 960 за същия период през м.г. От тях 15 609 били разкрити за разлика от 2013 г., когато броят на успешно разследваните е бил 15 052.

 

“По линия на криминалните предприятия и поръчкови убийства имаме 4 неутрализирани фабрики за убийства. Пернишката група, кръстена от медиите като “Килърите” 3 – делото вече е в съдебна фаза, а кога ще даде съдът ход на делото вече е в компетенция на други органи. До края на месеца в съдебна фаза ще влезе и т.нар. група “Килърите” 5 или костинбродската група. Там нещата са на финал. Групата, която беше свързана с “Наглите” – до края на лятото влиза в съдебна фаза също. Последната група, която беше неутрализирана – тази в град Пловдив, известна като групата, съпричастна към убийството на митничаря през 1999 г. Нещата също се развиват много добре и там. Очаквам изненади в ползва на обществения интерес, тоест развитие на периметъра на обвинението”, обобщи главсекът на МВР.