Полицейски екипи ще придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип. Около това предложение са се обединили здравният министър д-р Петър Москов и представители на ромските общности в България, на среща, провела се тази сутрин в Здравното министерство.

Независимо какъв етнос населява даден район в страната, ако в този район е имало регистрирано насилие над екип на Спешна помощ, то линейките вече ще ходят там с полиция. Това стана ясно от думите на здравния министър. Като друга мярка обсъждана на срещата му с представители на ромската общност е представители на ромската общност да бъдат назначени във всяка една община, в която има компактни групи. Там, където такива са назначени, вървят и профилактичните програми, ваксинациите, би трябвало да върви и процеса на това Спешна помощ да не бъде предмет на агресия, уточни Москов.

Пред Дарик Кирил Василев, който представлява инициативен комитет „Факултета”, уточни, че според него, когато линейка отива в квартала, няма нужда тя да бъде принуждавана от полицейска кола, тъй като досега там не бил регистриран случай на насилие над лекари. Според него това, което би повишило сигурността за спешните екипи, е, ако шофьорът на линейката е ром и познава квартала. По думите му министър Москов е приел идеята много добре.

В момента се създаде етническа омраза и това, което искаме е да я парираме, посочи още Василев.

Тази седмица предстои среща на министър Петър Москов с Националното сдружение на общините, от което той ще търси съдействие за сигурността на линейките.